24.09.2024.

13:40

Foto: Reuters

Planeta

Erdogan povlači potez veka! NATO lanci pucaju, revolucionarni događaj se odvija u Turskoj!

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov ranije je saopštio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRICS-u, i da će zahtev biti razmotren. Prema njegovim rečima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prihvatio je poziv za učešće na samitu BRICS-a, koji će se održati od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

- Trideset četiri zemlje, uključujući Tursku, podnele su zahtev za članstvo, što je izuzetno. Posebno zahtev Turske i njeno eventualno primanje u članstvo predstavlja revolucionarni događaj jer to znači da će članica NATO-a raskinuti veze s NATO-om i postati deo BRICS-a - izjavio je Topkurulu.

Prema njegovim rečima, BRICS, koji je postao novi svetski pol, počeo je polako da jača svoju privlačnost, ali „od prošle godine to čini ubrzano“.

Partija Vatan je levičarska stranka koja se zalaže za principe prvog predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka i ima antizapadnu i antimeričku orijentaciju. Stranka se smatra naslednicom Socijalističke partije radnika i seljaka, osnovane 1919. godine. Iako nije zastupljena u turskom parlamentu, predstavlja uticajnu snagu, naročito u regionima. Trenutno stranka broji više od 50 hiljada članova.

BRICS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Rusija od 1. januara 2024. godine predsedava organizacijom. Pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, od početka 2024. godine BRICS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Predsedavanje Rusije BRICS-om odvija se pod sloganom jačanja multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost. Tokom svog predsedavanja, Rusija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.