24.09.2024.

14:10

Foto: Deep Stat/Reuters/Pixabay

Planeta

Počela psihološka priprema Ukrajinaca za gubitak gradova! Putinova vojska se probila do strateških centara: Nisu u pitanju meseci, već dani i nedelje...

Ovi gradovi imaju značajnu stratešku važnost u regionu Donbasa, a njihov gubitak bi mogao imati ozbiljne posledice za ukrajinsku odbranu u tom području.

Selidovo je važno industrijsko središte i saobraćajno čvorište u Donjeckoj oblasti. Njegov gubitak bi mogao ugroziti linije snabdevanja ukrajinskih snaga u tom sektoru.

Toreck, ranije poznat kao Dzerdžinsk, nalazi se u blizini linije razgraničenja i njegovo držanje je ključno za sprečavanje daljeg ruskog napredovanja.

Ugljedar, smešten na jugozapadu Donjecke oblasti, bio je poprište žestokih borbi poslednjih meseci i njegovo eventualno zauzimanje bi ruskim snagama otvorilo put ka drugim strateškim ciljevima u regionu.

Mašovec naglašava da se njegova procena zasniva na podacima kojima trenutno raspolaže, ali upozorava civilno društvo da bude „moralno i psihološki spremno na takav razvoj događaja“. Ipak, izrazio je nadu da bi se njegova predviđanja mogla pokazati netačnim.