24.09.2024.

15:10

Foto: EPA/Tanjug/AP

Planeta

Šok u Rusiji! Osramoćeni general zavapio iz zatvora! Od komande ima samo jedan zahtev: Ne mogu više, stid me je...

- On je saznao za krivični postupak dok se nalazio u zoni SVO, odakle je prebačen u Voronjež, a potom u Moskvu, gde je i uhapšen. Prva stvar koju je izjavio bila je da želi da se vrati u zonu SVO. Čekamo na promene u zakonodavstvu kako bi pod istragom mogao podneti takav zahtev. Valerij mi govori da mu je neugodno i sramota ga je pred borcima jer u zatvoru spava i čita knjige, dok su njegovi saborci angažovani na terenu. On nije navikao na takav miran raspored - rekla je advokatica.

Prema rečima advokatice, Mumindžanov nije „paradni“ general, već učesnik borbenih dejstava u zoni SVO, Siriji, Nagorno-Karabahu i drugim ratnim zonama.

Početkom septembra, 235. garnizonski vojni sud poslao je Mumindžanova u pritvor do 2. novembra, uprkos insistiranju odbrane da mu se odredi blaža mera—kućni pritvor. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata jer, prema rečima tužioca, „materijali sadrže službenu tajnu iz oblasti odbrane, uključujući specijalne operacije.“

Prema navodima tužilaštva, Mumindžanov je kao rukovodilac Odeljenja za resursno obezbeđenje Ministarstva odbrane primio mito u vrednosti većoj od 20 miliona rubalja i pomogao sklapanju ugovora za nabavku uniforme u vrednosti od 1,5 milijardi rubalja, uključujući i opremu za zonu SVO. On nije priznao krivicu.