24.09.2024.

14:31

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Pada Ugljedar! Prelomni momenat u ratu! Počelo panično povlačenje Ukrajine: Grad upao u klješta, Rusi jure da zbrišu udarne grupe neprijatelja!

- Ugljedar je upao u ozbiljna klješta. Rotacija jedinica Oružanih snaga Ukrajine je praktično nemoguća. Čak i krugovi u Ukrajini bliski ministarstvu odbrane priznaju da je rotacija nemoguća. 72. brigada ukrajinskih snaga je u veoma lošem stanju, a prema našim obaveštajnim podacima, neprijatelj već pokušava da povuče svoje najjače grupe iz Ugljedara - rekao je Kimakovski u emisiji na Prvom kanalu.

Istovremeno, „Forbs“ navodi da se 72. brigada Oružanih snaga Ukrajine suočava sa kotlom u Ugljedaru. Brigada od 2.000 vojnika je „sigurno iscrpljena“ nakon 20 meseci borbi na ugljedarskoj liniji fronta. Sada je 40. brigada ruskih marinaca, zajedno sa drugim ruskim jedinicama, u poziciji da je opkoli i preseče.

- Ukrajinska vojska nema pojačanja u odbrani Ugljedara, jer su istovremeno angažovani na napadima u regionu Kurska, dok se brane na istoku i jugu. Razvučeni su do krajnjih granica - navodi Forbs.

Kao primer iscrpljenosti, Forbs ističe 47. brigadu, najopremljeniju brigadu ukrajinske vojske, koja je nakon 15 meseci borbe morala da se povuče, uprkos nedostatku adekvatno opremljenih jedinica koje bi je zamenile.