24.09.2024.

17:40

Foto: Shutterstock/Reuters/printscreen

Planeta

Dozlogrdilo! Putin hitno menja taktiku, ovako više ne može! Zapad strepi i čeka odgovor ruske države, sve crvene linije su pređene....

„Vašington post“, pozivajući se na izjave neimenovanih ruskih aparatičika i stručnjaka navodno povezanih sa Kremljom, navodi da „Putin traži suptilniji i ograničeniji odgovor na odluku Zapada da dozvoli Ukrajini korišćenje raketa dugog dometa za napade na Rusiju.“

Jedan ruski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je za „Vašington post“ da je „prekomerna upotreba nuklearnih pretnji“ dovela do „imuniteta na takve izjave“ i da one više ne plaše nikoga.

List je izneo mišljenje da Kremlj nikada ozbiljno nije razmatrao nuklearnu eskalaciju.

Jedan ruski akademik, navodno blizak visokim ruskim diplomatama, rekao je da nuklearna eskalacija ostaje „najmanje verovatna“ opcija i „nije efikasna“ zbog katastrofalnih posledica koje bi izazvala, što je dovelo do nezadovoljstva među moskovskim saveznicima, uključujući one u Globalnom Jugu.

Tatjana Stanovaja, osnivač francuske političke konsultantske firme R-Politik, rekla je za „Vašington post“ da se nuklearna eskalacija smatra „najgorom opcijom za sve“, uključujući i samog Putina, dodajući da bi je Putin razmotrio samo ako bi „osećao da postoji pretnja postojanju Rusije u njenom sadašnjem obliku.“

Ruski analitičari i zvaničnici rekli su „Vašington postu“ da Moskva zasad izgleda zadovoljna očiglednim oklevanjem Vašingtona da dozvoli Kijevu duboke udare na rusku teritoriju koristeći zapadno oružje, i očekuju „veoma ograničene“ promene postojeće politike udara čak i ako Zapad dozvoli iste.

Lorens Fridman, emeritus profesor studija rata na Kings koledžu u Londonu, rekao je da bi Moskva teoretski mogla da odgovori sabotažnim operacijama protiv vojnih ciljeva ili druge infrastrukture na Zapadu, u oblastima gde je moguća verodostojna negacija.

Fridman je dodao da bi Moskva mogla podržavati posredničke grupe koje se bore protiv zapadnih interesa širom sveta, poput milicije Huti u Jemenu.

Fridman je istakao da su Putinove nuklearne pretnje namerno neodređene, što ostavlja prostor za slobodnu interpretaciju.

- Zvuči preteće, ali on nikada nije precizan u vezi sa tim šta namerava da uradi. On nam dozvoljava da sami tumačimo najgori mogući scenario.

Sergej Markov, politički analitičar povezan sa Kremljom, priznao je rastuću svest među ruskom vojskom o neefikasnosti trenutnih nuklearnih pretnji, dodajući da će Kremlj ipak morati da reaguje.

Markov je sugerisao da bi Kremlj mogao da zatvori britansku ambasadu u Moskvi ili čak udari na NATO vazdušne baze u Poljskoj i Rumuniji gde su navodno stacionirani ukrajinski avioni F-16, iako je Stanovaja iz R-Politika odbacila tu mogućnost kao malo verovatnu.

Oboje, Markov i Stanovaja, primetili su da je nuklearna eskalacija postala tema u predizbornoj kampanji republikanskog kandidata Donalda Trampa, što bi moglo uticati na rusku politiku.

- Ako Putin eskalira, SAD će se uplašiti nuklearnog rata, a Tramp će pobediti - rekao je Markov.