24.09.2024.

18:40

Foto: Reuter/AP

Planeta

Neočekivana izjava iranskog predsednika! Šta će Putin reći na ovo?! Ameri ga optužili da šalje projektile Rusiji, a on...

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je pre dve nedelje da su medijski izveštaji o tome da je Rusija primila iranske balističke rakete Fath-360 tačni. Dan ranije, Iran je demantovao te tvrdnje, nazivajući ih delom „psihološkog rata“.

- Spremni smo da sednemo za pregovarački sto sa Evropljanima i Amerikancima. Nikada nismo odobravali rusku agresiju na ukrajinsku teritoriju - rekao je Pezeškijan u Njujorku, istakavši da je stupio na dužnost pre manje od mesec dana.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon stupanja na dužnost, Pezeškijan je negirao isporuku balističkih raketa Rusiji. „Možda je takvih isporuka bilo u prošlosti, ali mogu vas uveriti da otkako sam preuzeo dužnost, takvih isporuka u Rusiju nije bilo,“ naglasio je.

Ukrajina, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvele su dodatne sankcije protiv Irana zbog navodnih isporuka raketa Rusiji. Rusija i Iran su od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine produbili vojnu i političku saradnju. Teheran je obezbedio Moskvi hiljade dronova Šahed, koji se koriste u napadima na Ukrajinu.