25.09.2024.

06:08

Foto: Tanjug/AP/Reuters

Planeta

Putinova vojska melje! Rusi preuzeli taktiku Vagnera, Ukrajinci šokirani: Jezivo je, pogledajte šta nam rade...

- Sada angažuju brže i mobilnije jedinice i koriste strategije koje je ranije primenjivala paravojna grupa Vagner. Putin je uništio grupu Vagner, ali je preuzeo njihove najefikasnije taktike. Ruska vojska je naučila lekcije i stekla iskustvo od Vagnera - rekao je Temper.

Bulevardier, operater bespilotnih letelica u Temperovom bataljonu, kaže da nova ruska taktika korišćenja manjih pešadijskih jedinica za napad iz više pravaca istovremeno otežava izvršavanje zadataka. Istovremeno, ukrajinske snage nemaju dovoljno rešenja za ruske jurišne helikoptere i avione koji koriste klizne bombe.

- Ovde nemamo protivvazdušnu odbranu - rekao je zamenik komandanta 72. mehanizovane brigade Ukrajine koja se bori 70 kilometara južno od Pokrovska, u gradu Ugljedar, koji bi mogao završiti u ruskom okruženju.

Pokušaj zauzimanja Ugljedara skupo je koštao ruske snage — za skoro dve godine borbi tamo su izgubili hiljade vojnika i stotine tenkova i oklopnih vozila. Međutim, s obzirom na iscrpljenost ukrajinskih trupa, zamenik komandanta smatra da Rusi u narednim nedeljama mogu dobiti šansu da zauzmu grad.