25.09.2024.

22:54

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Pakao u Ukrajini! Sveopšta frontovska ofanziva Rusije slama sve! Putinove trupe jure u svim pravcima, vojska pred nekoliko gradova!

Šta sad? Lavrov izdao žestoko upozorenje! Ukrajina ima prava na teritoriju, a Srbija ne?

Pala odluka o nuklearnom udaru

Odluku o upotrebi nuklearnog oružja doneće vrhovni glavnokomandujući, a situacija će biti procenjena na osnovu kombinacije faktora, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu .

- Predsednik Rusije je izneo pristupe novom izdanju osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja... Jasno je da svaka situacija koja daje osnov za pribegavanje nuklearnoj zaštiti mora biti procenjuje se u kombinaciji sa drugim faktorima, a odluku o upotrebi nuklearnog oružja doneće vrhovni komandant - napisao je on.

"Suhoj" ponovo u akciji! Bombaški udar silovitim manevrom zasuo ukrajinski položaj!

Podmornice prolaze kontrolu

Podmornica Velikije Luki, izgrađena za Baltičku flotu u Admiralitetskim brodogradilištima AD u Sankt Peterburgu, nastavlja etapu fabričkih ispitivanja na moru, saopštava pres-služba flote.

- U Baltičkom moru se nastavljaju fabrička ispitivanja velike dizel-električne podmornice Velikije Luki ... U okviru testiranja, posada i stručnjaci preduzeća sprovode brza i manevarska ispitivanja podvodnog broda, proveravaju sonarni sistem , navigacionih i komunikacionih sistema, uređaja za dizanje i jarbola, sistema upravljanja, torpednih i raketnih sistema - navodi se u saopštenju.
 

(VIDEO) Poslali dron da ubije Rusa, a onda... Potresan snimak iz Ukrajine obišao svet, sav užas rata na jednom mestu!

Odbijena ofanziva

Ruske trupe su odbile tri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju rusku granicu u pravcu sela Novi Put, Kurska oblast, izgubile su do 50 vojnika i tri tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Uz podršku armijske avijacije i artiljerijske vatre odbijena su tri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju granicu Ruske Federacije u pravcu naselja Novi Put. Neprijateljski gubici su iznosili do 50 poginulih i ranjenih , tri tenka, borbeno vozilo pešadije, borbeno oklopno vozilo i automobil - navodi se u rezimeu ministarstva o napretku u odbijanju pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije u Kurskoj oblasti.
 

Ukrajinci neće znati šta ih je snašlo! Kreće ono čega se Kijev najviše pribojavio: Čečeni stupaju u brutalan obračun!

 

Evropa mora da se odrekne miroljubivog načina razmišljanja, poručuje danska premijerka

Evropa treba da odustane od miroljubivog načina razmišljanja kada je u pitanju sukob u Ukrajini, smatra danska premijerka Mete Frederiksen.

- Moramo da promenimo svoj pogled na svet. U Evropi se i dalje držimo miroljubivog načina razmišljanja. Mislim da treba da prekinemo ovu diskusiju i damo sve što je potrebno i, naprotiv, pitamo Ukrajinu šta joj je potrebno da pobedi - objasnila je danska premijerka.

Erdogan obećava napore za oživljavanje prehrambenog sporazuma i prekid vatre u Ukrajini

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u Njujorku i rekao da će Ankara uložiti napore da oživi prehrambeni sporazum i prekid vatre u Ukrajini. Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, toku rata i mirovnim naporima, regionalnim i globalnim pitanjima. Erdogan je naglasio da Turska veruje da se ukrajinsko-ruski rat može okončati dijalogom i zaštitom teritorijalnog integriteta Ukrajine, te da će nastaviti da ulaže napore ka postizanju pravednog i trajnog mira.

Eksplozije u Hersonu, na snazi vazdušna uzbuna u više oblasti Ukrajine

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga. Prema onlajn karti ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije, trenutno je uzbuna za vazdušnu opasnost na snazi u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ruske bespilotne snage sprečile ukrajinski prodor na rusku teritoriju

Jedinice bespilotne avijacije desantnih snaga grupe „Sever“ sprečile su pokušaj ukrajinske vojske da prodre u dubinu teritorije Rusije i izvrše rotaciju snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska artiljerija uništila ukrajinska uporišta u Kurskoj oblasti

Jedinice artiljerijskog oruđa „hijacint B“ grupe „Sever“ uništile su uporišta ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Hitno! Udarna vest iz SB UN! Rusija upravo svetu saopštila šta će uskoro uraditi sa Ukrajnom! Svi ostali bez teksta, Zapad u apsolutnoj neverici!

 

Izveštaj sa fronta: Ugljedar pred padom, OSU se povlače

 

Ruske trupe napreduju na svim frontovima u DNR; Proboj kod Kupjanska (MAPA)

U Poltavskoj oblasti, dron Geranj pogodio je energetski objekat. U oblasti Konstantinopolja, pod kontrolom ukrajinskih snaga, uništeno je skladište DNR. Pogođene su mete u Harkovu i regionu.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dve rakete HARM, tri projektila HIMARS i 63 bespilotne letelice. U Gorlovki je poginuo službenik Ministarstva za vanredne situacije, a povređeno je pet osoba. U Taganrogu je izbio požar u skladištu drvne građe nakon pada bespilotne letelice, za koju se pretpostavlja da je ruska izviđačko-udarna bespilotna letelica Orion. Uzrok nesreće nije poznat.

Na hersonskom pravcu, ruske snage su napale hangare sa opremom i PVO sistemima OSU u Darjevki i Aleksandrovki. OSU su ispalile 46 granata na 10 naselja na levoj obali Dnjepra.

Na Zaporoškom frontu, ruske snage napreduju severozapadno od Rabotina, proširujući mostobran prema Novodanilovki.

Južno-Donjecki deo: Polako napredovanje ruskih trupa

Ruske trupe se kreću od Urožajnog i Staromajerskog duž obe obale reke Mokrja Jala, u oblasti Makarovke.

Na Donjeckom pravcu ruska vojska vrši artiljerijsku pripremu za juriš na Ugljedar. Ruske snage presekle su jedini put za snabdevanje Ugljedar-Bogojavljenka, zaobilazeći grad sa jugozapada i severoistoka. Prema izveštajima, ruske trupe su izbile OSU sa periferije rudnika Južnodonbaska broj 3 i ušle u istočnu periferiju Ugljedara. OSU se povlače iz grada zemljanim putem i kroz šumske pojaseve prema Bogojavljenki.

Na Pokrovskom frontu, jugoistočno od Mirnograda, borbe se vode u istočnom delu Nikolajevke. Ruske trupe nastavljaju da opkoljavaju Selidovo i napreduju prema Cukurinu. U pravcu Ukrajinska, ruske grupe vrše izviđanje pod borbom južno od Lozovaje Balke. U Gornjaku se vode borbe, a očekuje se potvrda oslobođenja sela Želanije Drugo.

Proboj kod Torecka i uspeh na lasovjarskom pravcu

Ruske trupe su očistile utvrđeni pojas OSU u oblasti kanala Severski Donjec-Donbas severno od Druže. U Torecku je ostvareno napredovanje od oko 1 km, a pogođeno je okno rudnika Centraljnaja, koje je služilo kao sklonište i osmatračnica OSU.

Na Časovjarskom pravcu, ruske snage su zauzele nekoliko položaja OSU, savladavši pola kilometra urbanog terena.

Kupjanski i krasnolimanski front: Napredovanje ruske vojske

Na Kupjanskom frontu istočno od Krugljakovke, još jedno uporište OSU došlo je pod kontrolu ruskih snaga. Na Krasnolimanskom pravcu, ruske snage proširuju kontrolu kod Nevskog i Žuravkom balke, dužine do 10 km.

Teške borbe u Kurskoj oblasti

U Kurskoj oblasti nastavljaju se borbe. Ruske snage neprekidno gađaju artiljerijom, avijacijom i dronovima opremu i trupe OSU blizu Vesjeloje, Medvežje i Volfino. Lokalne borbe se vode u oblastima kao što su Ljubimovka, Olgino, Čerkasi Konepelka i Plehovo.

SAD uključuje kasetnu municiju u pomoć Kijevu

SAD će u novi paket vojne pomoći Kijevu uključiti kasetnu municiju, saopšteno je američkim medijima. Više informacija će biti objavljeno u nedelju.