25.09.2024.

10:10

Foto: Printscreen/Reuters

Planeta

Nije dobro! Ovo su rešili da urade Srbiji! Rusi progovorili o NATO planovima za Balkan: Udaraju na više frontova...

Kao primer on je naveo subverzivnu delatnost protiv Srbije koju pokušavaju da okrenu protiv Rusije i da odustane od nacionalnih interesa, kao i BiH gde zapadne zemlje rade na rušenju Dejtonskog sporazuma i pokušavaju da se mešaju u unutrašnja pitanja preko tzv. visokog predstavnika.

- Poseban problem je tzv. Kosovo. Tokom niza godina pregovaračkog procesa uz učešće Beograda i Prištine i posreodvanje EU i SAD, Vašington i Brisel imaju jedan te isti cilj - da iz rešavanja ovog problema isključe jedinu legitimnu osnovu – Rezoluciju SB UN 1244, prinude Srbiju da prizna tzv. Kosovo kao državu - istakao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, povećanje infrastrukture NATO na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, vodi samo ka većoj vojno-političkoj napetosti u Evropi i nekontrolisanom povećanju rizika u sferi bezbednosti.

On je naveo i konkretne infrastrukturne objekte NATO: otvaranje prve taktičke baze NATO na Balkanu u martu, planirana modernizacija luke Drač između ostalog i zbog potreba Združenih pomorskih snaga NATO, učešće zvanične Tirane u projektu panevropskog „Koridora 8“ do Bugarske koji može biti upotrebljen i za vojne ciljeve.

"Nemamo informacije da Albanija obučava ukrajinske pilote"

Zajcev je saopštio je da prema podacima kojim raspolaže ambasada ukrajinske pilote ne obučavaju za avione F-16 u novoj taktičkoj vazduhoplovnoj bazi NATO-a u gradu Kučova na albanskoj teritoriji. Kako je naglasio, tamo nema takvih aviona.

- Modernizacija tog objekta se nastavlja. Planirano je da se aerodrom koristi kao pomoćna baza za taktičku avijaciju Združenog vazduhoplovstva NATO-a. Danas, koliko je nama poznato, nema govora o tome da se ona uvrsti u spisak objekata Alijanse u kojima se može organizovati obuka pilota borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, kao što nema ni samih lovaca F-16 - rekao je Zajcev za Sputnjik.

On je dodao da su u gradu Kučova trenutno raspoređene bespilotne letelice „bajraktar TB2“ kupljene od Turske.