25.09.2024.

14:10

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Povlačenje?! Stigao poslednji ultimatum! Počinje krvoproliće jezivih razmera: Na ovoj reci će sve biti odlučeno...

Rezolucija 1701 UN-a nalaže demilitarizovanu zonu južno od reke, dozvoljavajući samo libanskoj vojsci i UNIFIL-u pristup oružju. Hezbolah odbija da se povuče, dok Izrael insistira na demilitarizaciji zbog pretnje severnim naseljima.

Skaj njuz navodi da je Izrael, u trenutku sve većih strahovanja od izbijanja šireg sukoba na Bliskom istoku, poručio da "neće imati drugog izbora" osim da pokrene trupe ukoliko Hezbolah, islamistička organizacija iz Libana koja ima podršku Irana, ne povuče borce severno od reke Litani.

Britanska televizija podseća da je u vazdušnim udarima IDF na Liban, koji su počeli u ponedeljak, do sada stradalo najmanje 564 osoba, uključujući 50 dece i 94 žene.

Ovi napadi su usledili nakon što su pripadnicima Hezbolaha, koji ima jak uticaj u Libanu, tokom dva dana eksplodirali pejdžeri i voki-toki uređaji, za šta je okrivljen Izrael.

Deni Danon, izraelski ambasador u UN, kazao je da njegova zemlja ne želi širenje sukoba, ali da neće dozvoliti Hezbolahu da nastavi sa provokacijama, istovremeno optuživši islamističku organizaciju za kršenje međunarodnog prava.

- Ukoliko se Hezbolah, putem diplomatskih napora, ne povuče sa naše granice i vrati se na područje severno od reke Litani, Israel neće imati drugog izbora nego da iskoristi sva sredstva na koja polaže pravo kako bismo zaštitili naše građane i omogućili evakuisanim osobama na severu (Izraela) da se vrate svojim kućama - rekao je Danon.