25.09.2024.

16:09

Foto: Twitter video printscreen Slava @Heroiam_Slava

Planeta

(VIDEO) Bože, dokle ovo ide?! Na Ruse poslali bizarno oružje: Evo kakav horor se nedavno pojavio na ukrajinskom frontu!

Dodatak robotskih pasa Oružanim snagama Ukrajine obećava nove mogućnosti za izviđanje u teškom terenu, dajući Kijevu potencijalnu prednost nad Moskvom u kopnenim operacijama.

Na snimku objavljenom u ponedeljak na platformi Iks (ranije Tviter) od strane „UkraineNewsLive“, vidi se dron koji spušta „borbenog robota izviđača“ na polje na nepoznatoj lokaciji, gde se robot zatim podiže na noge i kreće u patrolu.

Drugi video, objavljen od strane jedinice „Hortica“ ukrajinskih oružanih snaga početkom septembra, prikazuje robota koji prati ukrajinskog vojnika, dok koristi termovizijsku kameru za nadzor u šumovitom području.

Prema ovim objavama, psi su deo ukrajinske borbene jedinice poznate kao „Medojed“, ili „Medeni jazavac“, za koju je jedinica Hortica tvrdila da „uspešno proređuje redove ruskih snaga na istoku Ukrajine“.

Kijev je prvi put predstavio daljinski kontrolisane pse u avgustu, kada je Telegram kanal ukrajinske 28. mehanizovane brigade objavio video robota psa kako patrolira teško oštećenim gradom.

"On ima mnoštvo talenata i široke mogućnosti upotrebe na bojnom polju. Kao što su dronovi nekada promenili rat, tako će naši četvoronožni robotski prijatelji uticati na tok borbi", piše u objavi.

Ova objava je usledila nakon posta Ministarstva odbrane Ukrajine na Iksu, u kojem je komandant 28. mehanizovane brigade izjavio:

- Takav pas treba da bude u svakoj jedinici.

Prema nemačkom listu „Bild“, robotske pse je razvila britanska kompanija za upravljanje rizicima i proizvodnju dronova „Brit Alajans“, koja je poslala više od 30 ovih uređaja u Ukrajinu.

Direktor kompanije, Kajl Torburn, rekao je za nemački tabloid da su bili „zabrinuti zbog sve češćih izveštaja o gubicima na prvoj liniji zbog neprijateljskih dronova“ i želeli da stvore „bezbednije rešenje za izviđačke misije u visokorizičnim zonama“.

„Bild“ dalje navodi da ovi psi mogu da trče brzinom do 14 km/h, imaju bateriju koja traje pet sati, i nose istu „toplotnu potpisnost“ kao zec, što ih čini gotovo neprimetnim za ruske bespilotne letelice.