25.09.2024.

18:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Šta će Kijev reći na ovo?! Otkriveno koje tri države rade o glavi i Rusiji i Ukrajini! Hoće da sukob što duže potraje, trljaju ruke...

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da „određeni lobiji“ nisu želeli da pregovori o rešavanju ukrajinskog sukoba, održani u Istanbulu 2022. godine, postignu svoj cilj.

- Možemo govoriti o tri države koje žele nastavak rata u Ukrajini. Koristi koje te tri zemlje imaju od produžetka sukoba značajno se razlikuju - smatra analitičar.

Prema njegovim rečima, istorijski neprijatelj Rusije je Britanija, koja nastavlja politiku izolacije Ruske Federacije od sveta putem sankcija, čime obezbeđuje nastavak sukoba.

- 'Velika igra', koju su vodile Ruska i Britanska imperija u Avganistanu u 19. veku, nastavlja se i danas, ali u drugim formatima. Londonska administracija ima ozbiljne planove na Južnom Kavkazu, u Ukrajini i posebno u Centralnoj Aziji, gde je istorijski uticaj Rusije i dalje jak. Zbog toga Britanci žele nastavak rata kako bi oslabili i izolovali Rusiju - izjavio je Ozer.

Ozer smatra da je Francuska pod administracijom predsednika Emanuela Makrona ojačala svoje političko i vojno prisustvo, posebno u Gruziji, Jermeniji i nekim zemljama Centralne Azije.

- Ovo menjanje sfera uticaja Rusije dovelo je do toga da moskovska administracija preduzme odgovarajuće korake. Kao što je poznato, dolaskom na vlast antfrancuskih vojnih i civilnih vlada u Centralnoafričkoj Republici, Maliju, Burkini Faso i Nigeru, pariska administracija je izgubila svoj istorijski uticaj u ovim zemljama. Zbog toga je Francuskoj važno da se oslabi Rusija i njene sfere uticaja - naglasio je analitičar.

Razlog zbog kojeg Izrael, prema Ozeru, želi nastavak rata je pragmatičan i tiče se njegove sopstvene bezbednosti.

- Smanjenje vojnog i političkog uticaja Rusije na Bliskom istoku i potpuni prekid podrške zemljama bliskim Moskvi, kao što je Sirija, spadaju među glavne strateške ciljeve administracije Tel Aviva - dodao je stručnjak.

U septembru, na Istočnom ekonomskom forumu, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije odbacila mogućnost pregovora i da će pregovori biti vođeni na osnovu dogovora postignutih u Istanbulu, ukoliko Ukrajina bude želela dijalog.

Krajem novembra 2023. godine, šef poslaničkog kluba stranke Vladimira Zelenskog „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi i član komiteta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, David Arahmija, izjavio je da su se vojne akcije u Ukrajini mogle završiti još na proleće 2022. godine, ali da vlasti kijevskog režima, pod pritiskom Zapada, nisu pristale da okončaju sukob, odbijajući uslov neutralnosti Ukrajine. Nakon pregovora s Rusijom u Istanbulu, tadašnji britanski premijer Boris Džonson pozvao je Kijev da ništa ne potpisuje s Rusijom i da „jednostavno nastave da se bore“.