25.09.2024.

23:50

Foto: Foto: Reuters

Planeta

Lavrov: Rusija će pobediti u Ukrajini, Zapad ne razume drugi jezik, osim jezika sile i oružja! Vašington sada zna na čemu je!

U intervjuu novinskoj agenciji TASS, Lavrov je rekao da se Rusija ujedinila još uoči rata koji je Zapad pokrenuo i koji vodi protiv nje rukama Ukrajinaca. Pa mu poručio:

- Zapad mora da shvati da će njegov rat, pokrenut i protiv Rusije i protiv međunarodnog prava, biti izgubljen - poručio je on.

Šef ruske diplomatije izneo je još jedan važan stav svoje zemlje.

- Do proširenja Saveta bezbednosti UN ne treba da dođe kroz davanje Nemačkoj i Japanu statusa njegovih stalnih članica. Naš stav je veoma jednostavan: Savetu bezbednosti nisu potrebni dodatni članovi iz zapadne grupe zemalja, iz članica NATO, Evropske unije i njihovih saveznika, dakle - ni Japan. Uključivanje Nemačke i Japana u Savet bezbednosti samo bi produbilo nepravdu. Rusija je spremna da podrži težnje Indije i Brazila, kao i da zadovolji afričke aspiracije - naveo je Lavrov.

Za Vašington i njegove saveznike i satelite možda je još neprijatnije ovo što je u Savetu bezbednosti UN rekao Vasilij Nebenzja.

- Rusija će nastaviti Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini ako zapadne zemlje ne dozvole da se kijevski režim eliminiše. Rešavanje krize je nemoguće bez zaštite prava stanovništva Ukrajine koje govori ruski - jasan je ruski diplomata.

Ponovo se vrativši problemu „kijevskog režima", dodao je da ako Zapad ne dozvoli da se mirno rešimo kancerogenog tumora, u koji se pretvorio kijevski režim, Rusija neže imati izbora.
 
- Ako se geopolitičke i ekonomske aspiracije Vašingtona i njegovih satelita pokažu važnijim od spasavanja Ukrajine, nastavićemo Specijalnu vojnu operaciju dok se vojnim putem ne reše zadaci koji su vezani za tu operaciju. Uostalom, neće biti drugog načina da postignemo mir - istakao je Nebenzja.

Nebenzja, koji je stalni predstavnik Moskve u SB UN, zaključno je rekao da se Moskva nada da kijevski režim neće uspeti da potpuno uništi svoju zemlju i svoj narod, niti da gurne ceo svet u ambis nuklearne katastrofe. 

- Taj režim je diktatura jednog čoveka spremnog da zarad zadržavanja svoje vlasti utopi Ukrajinu u krvi, da žrtvuje sve koji nisu pobegli u inostranstvo, a takođe da nas gurne u ponor trećeg svetskog rata - poručio je on.

Na izjavu Vladimira Zelenskog u Savetu bezbednosti UN da Rusiju treba „prinuditi na mir" odreagovao je Dmitrij Peskov, portparol Vadimira Putina:

- To je fatalna greška, sistemska greška i dubinska zabluda koja će imati posledice po kijevski režim. Rusiju je nemoguće prinuditi na mir. Specijalna operacija je u funkciji mira - istakao je Peskov.