Autor: Informer.rs

25.09.2024.

18:31

Foto: EPA

Planeta

Kolaps u Nemačkoj! Opozicija doživela stravičan slom, rukovodstvo podnelo ostavku!

Rikarda Lang, jedan od dva lidera Zelenih, saopštila je u sredu da su „potrebna nova lica da bi se stranka izvela iz ove krize“.

Njen kopredsedavajući Omid Nuripur se složio, rekavši:Došli smo do zaključka da nam je potreban novi početak. „Rezultati nedeljnih izbora u Brandenburgu dokaz su najdublje krize naše stranke u poslednjoj deceniji - dodao je Nuripur.

- Cilj sada nije da se držimo fotelje, sada je cilj da preuzmemo odgovornost, a mi preuzimamo odgovornost tako što omogućavamo novi početak - rekao je Lang, napominjući da će sadašnji izvršni odbor stranke ostati na mestu do novembra, kada održava se glasanje na partijskom kongresu.

Na ključnim izborima u državi Brandenburg u nedelju, Zeleni su osvojili samo 4% glasova, ne uspevši da pređu cenzus od 5% da bi dobili poslanička mesta.

Rezultat je zabeležio pad od skoro sedam poena u odnosu na poslednje izbore u državi, održane pre pet godina.

Ranije ove godine, stranka je takođe pretrpela drastične gubitke na izborima za Evropski parlament, a u septembru nije uspela da obezbedi nijedno mesto u državnom parlamentu Tiringije.

U Saksoniji, frakcija je jedva uspela da se vrati u zakonodavnu vlast, sa samo 5,1% glasova.

U anketama javnog mnjenja širom zemlje, podrška Zelenima je pala na 10% na nacionalnom nivou – pet poena ispod njihovih rezultata na poslednjim saveznim izborima 2021.

Čini se da su se glasači distancirali od suštinske poruke pokreta borbe protiv klimatskih promena, i umesto toga su se fokusirali o pitanjima kao što su imigracija i bezbednost, prema anketama.

Nemački kancelar Olaf Šolc, čija je Socijaldemokratska partija (SDP) dio takozvane 'semaforske koalicije', u kojoj su i Zeleni, rekao je da se ne očekuje da će kadrovska promjena u vrhu stranke Zelenih imati nikakav uticaj. o radu koalicione vlade.