Autor: Informer.rs

25.09.2024.

20:42

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Bajden u panici! Američki predsednik hitno dolazi u Angolu u strahu od kineskog uticaja!

Bajdenov dnevni red uključuje razgovore o ekonomskim pitanjima, kao što je proširenje železničkog projekta Lobito koridora dužine 1.300 km za povezivanje Atlantskog i Indijskog okeana, sa predsednikom Angole Žoaom Lorensom.

Koridor Lobito: zapadni projekat za istiskivanje Kine

- Koridor Lobito koji povezuje Angolu, Demokratsku Republiku Kongo (DRK), Zambiju i Tanzaniju guraju SAD da smanje uticaj Kine u južnoj Africi.

- Koridor je dizajniran tako da prolazi kroz DRC bogat mineralima koji se može pohvaliti velikim nalazištima zlata, kobalta, litijuma i bakra kako bi se SAD i Evropi omogućio pristup retkim zemljištima Afrike i smanjilo oslanjanje Zapada na Kinu za kritične zalihe minerala.

- Od 2022. godine, preko 3 milijarde dolara su SAD posvetile razvoju koridora.

- Državni sekretar Antoni Blinken je 24. septembra bio domaćin okruglog stola za koridor Lobito sa afričkim nacijama koje učestvuju u projektu.

Informer

 

Strateška saradnja Kine sa Angolom i Inicijativa Pojas i put (BRI) u Africi

- Od 2010-ih Kina i Angola razvijaju saradnju , uključujući i BRI projekat.

- Ukupna investicija kineskih kompanija u Angoli premašila je 24 milijarde dolara, saopštila je kineska ambasada u Angoli. Ambasada je saopštila da je Kina podržala obnovu železnice u vrednosti do 2.800 km; 20.000 km razvoja puteva; i izgradnju 100.000 stambenih jedinica.

- Angola je osmi najveći dobavljač nafte u Kini. U martu, Kineska nacionalna ofšor korporacija započela je pregovore sa nacijom o zajedničkom istraživanju nafte.

- Kina i Angola zajednički realizuju poljoprivredne projekte, rekao je kineskoj štampi 9. septembra ministar poljoprivrede i šumarstva Angole Antonio Fransisko de Asis .