25.09.2024.

23:41

Foto: Tanjug AP

Planeta

Bajden se poslednji put obrukao pred UN! Govor vremešnog američkog predsednika pun neistina i nebuloza

Bajden je, hvaleći svoju spoljnu politiku, izjavio da je ruski predsednik Vladimir Putin pred porazom u Ukrajini, da je mirovni sporazum između Izraela i palestinskog Hamasa nadomak ruke, te da postoji šansa za diplomatsko rešenje u sukobu jevrejske države i libanskog Hezbolaha, što sve ne odgovara istini.

Sve će biti dobro

Bajden je, obraćajući se u utorak u skupštinskoj sali UN, nastojao da odbrani svoja "spoljnopolitička dostignuća" u jeku tri brutalna, nerešiva rata - u Ukrajini, Pojasu Gaze i Sudanu, i jednog u nastajanju: u Libanu. On je iz sveg glasa branio svoj "rekord u spoljnoj politici", pokušavajući da iskrivi istinu. Prema oceni analitičara, nije dao jasnu viziju kako zaustaviti trenutno krvoproliće, te je pričao o svojih pet decenija bavljenja politikom, šaljući beznačajne poruke nade u bolju budućnost.

- Video sam izuzetan zamah istorije. Sve može da krene nabolje, to nikada ne smemo da zaboravimo, to sam video tokom svoje karijere - istakao je Bajden.

On je prvo govorio o Ukrajini, ponavljajući mantru da svet treba da nastavi da podržava režim u Kijevu.

- Ne smemo da se umorimo. Ne možemo da skrenemo pogled. Nećemo odustati od naše podrške Ukrajini. Ne dok Ukrajina ne dobije pravedan i trajan mir. Putinov rat nije uspeo u njegovom osnovnom cilju, što je dovelo do strateškog preuređivanja, koje je ojačalo NATO i uvelo dve nove zemlje - Finsku i Švedsku - u bezbednosni pakt - kazao je Bajden, iako je svima jasno da Putin dobija rat, te da je NATO slabiji nego ikad pre.

Kad je reč o Pojasu Gaze, on je opet osudio Hamas zbog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, ali je izrazio i saosećanje sa Palestincima.

- Sada je vreme da strane finaliziraju uslove, vrate taoce kućama i obezbede sigurnost za Izrael i Gazu, oslobođenu Hamasa, olakšaju patnju i okončaju ovaj rat - rekao je Bajden, uprkos tome što mirovni sporazum između Izraela i Hamasa nije ni na vidiku.

Baveći se rizikom od potencijalnog totalnog rata u Libanu, predsednik SAD je rekao da "sukob punih razmera nije ni u čijem interesu" i dodao da je "uprkos tome što je situacija eskalirala, diplomatsko rešenje i dalje moguće"?!

Bajden je pohvalio i sopstvenu odluku da američka vojska napusti Avganistan, što je izvedeno haotično i obeleženo smrću 170 avganistanskih civila i 12 vojnika SAD.

- Ispunio sam ključno obećanje da ću okončati najduži rat SAD od Vijetnama. Bila je to teška ali prava odluka. Četiri američka predsednika htela su da se suoče sa tom odlukom. Ali bio sam odlučan da to ne prepustim petom - kazao je Bajden.

Teška odluka

Svetskim liderima je objasnio i svoju "tešku odluku" da ne traži još jedan mandat, pokušavajući da pretvori tu priču u protivljenje autokratiji.

- Koliko god volim posao, više volim svoju zemlju. Odlučio sam, posle 50 godina javne službe, da je vreme da nova generacija rukovodstva povede moju naciju napred. Moji kolege lideri, nikada ne zaboravimo da su neke stvari važnije od ostanka na vlasti - kazao je Bajden, kojeg su njegove demokrate jedva uspele da sklone, budući da je senilan.

Liban razočaran govorom

Libanski ministar inostranih poslova Abdulah Bu Habib razočaran je Bajdenovom izjavom u vezi sa eskalacijom sukoba između Izraela i Libana. Habib je rekao da Bajdenov govor pred Generalnom skupštinom UN nije bio snažan, niti obećavajući, kao i da on očigledno ne može da reši problem.
- Ipak, još se nadam. Amerika je jedina zemlja koja zaista može da utiče na situaciju na Bliskom istoku, uključujući i u vezi sa Libanom - istakao je Habib.