25.09.2024.

23:42

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

(VIDEO) Si vežba da pogodi SAD! Zapad u panici zbog zbog nove kineske balističke rakete!

To lansiranje je, međutim, diglo neviđenu uzbunu na Zapadu i kod njegovih saveznika u Aziji i Pacifičkom regionu, budući da Kina takav test nije izvela još od 1980, odnosno u poslednje 44 godine.  

Postignut cilj

Kinesko ministarstvo nacionalne odbrane saopštilo je da su raketne snage Narodne oslobodilačke armije Kine lansirale interkontinentalnu balističku raketu sa lažnom bojevom glavom u vode Pacifika. Navedeno je da je raketa pala u ciljano područje Tihog okeana i da je lansiranje bilo rutinska aktivnost u sklopu godišnjeg plana obuke, kao i da su relevantne zemlje unapred obaveštene o toj probi.

"Lansiranje je testiralo performanse naoružanja i efikasnost vojne obuke i postiglo je željene ciljeve", istaknuti je u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

Kako je dodato, lansiranje je bilo u skladu sa međunarodnim pravom i nije bilo usmereno protiv bilo koje zemlje ili cilja.

Međutim, test kineske moćne rakete, najverovatnije najnovije u arsenalu "dongfeng 41", diglo je neviđenu paniku na Zapadu. Kako američki mediji navode, Kina retko testira interkontinentalne projektile u međunarodnim vodama, a stručnjaci kažu da se poslednje takvo lansiranje dogodilo još u maju 1980. godine. Tada je Peking lansirao projektil "dongfeng 5" u južni deo Pacifika. Inače, kineska vojska obično ispaljuje balističke rakete u svoj udaljeni region Sinđang ili u Bohajsko more.

- Kina je odabrala Tihi okean kao lokaciju za probno ispaljivanje svoje rakete kao prikaz njenih povećanih nuklearnih sposobnosti i kao upozorenje Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u regionu. Ne postoji druga potencijalna publika jer se ne očekuje da će Kina morati da se vojno sukobi sa EU ili Britanijom - kažu zapadni stručnjaci. 

Oni dodaju da je kineski test izveden baš u vreme zasedanja Generalne skupštine UN, te to tumače kao poruku Si Đinpinga koja jasno govori šta on misli o aktuelnom svetskom poretku. 

Jača atomski arsenal

Panika je, osim u Americi, nastala i u Japanu, gde je portparol tamošnje vlade Jošimasa Hajaši izjavio da ih Kina nije unapred obavestila o lansiranju. On je rekao da su vlasti u Tokiju ozbiljno zabrinute zbog takvog poteza Pekinga. S druge strane, Novi Zeland je kinesko lansiranje rakete označio kao "nepoželjan i zabrinjavajući razvoj događaja".

Da bi ceo Zapad trebalo da drhti od Kine pokazuje i američki podatak da je ta zemlja u maju 2023. imala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da je na putu da ih do 2030. ima najmanje 1.000. To su, međutim, samo nagađanja, budući da Peking nikad nije otkrio broj svojih nuklearnih bojevih glava. 

Kineska raketa "dongfeng 41"

- u službi od 2017. i najnoviji je dodatak kineskom nuklearnom arsenalu 
- može da nosi deset ili 12 bojevih glava, koje se kreću nezavisno jedna od druge
- ima domet 12.000 do 15.000 kilometara i veruje se da je time postala raketa najvećeg dometa na svetu 
- teška je 80.000 kilograma 
- duga je 22 metra
- prečnik joj je 2,25 metara
- brzina joj je 25 maha, odnosno čak 31.425 kilometara na čas, što znači da je 25 puta brže od zvuka