26.09.2024.

07:40

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Ameriko, spremi se! Putin prelomio na tajnim pregovorima! Stiže moćno oružje kojim će Huti potopiti flotu SAD?!

Sedam izvora navodi da Rusija još uvek nije donela odluku o prebacivanju raketa „Jahont“, poznatih i kao P-800 „Oniks“, koje bi, prema rečima stručnjaka, omogućile Hutima da preciznije napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru i povećaju pretnju za ratne brodove koji ih štite.

Vol Strit Žurnal je u julu izvestio da Rusija razmatra slanje ovih raketa. Uloga Irana kao posrednika do sada nije bila objavljena. Huti su od novembra pokrenuli višestruke napade dronovima i raketama na brodove u ključnim plovnim kanalima Crvenog mora kako bi iskazali podršku Palestincima u ratu u Gazi s Izraelom.

Potopili su najmanje dva broda i zaplenili još jedan, remeteći globalnu pomorsku trgovinu, primoravši brodarske kompanije da preusmeravaju teret. Prema industrijskim izvorima, povećali su i troškove osiguranja za brodove koji plove Crvenim morem.

Kao odgovor, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su napade na položaje Huta, ali nisu uspele da zaustave napade grupe.

Dva regionalna zvaničnika upoznata s pregovorima izjavila su da su se Huti i Rusi sastali u Teheranu najmanje dva puta ove godine, i da su pregovori o nabavci desetina raketa, s dometom od oko 300 kilometara, u toku. Očekuju se novi sastanci u Teheranu u narednim sedmicama.

Rusija je ranije isporučila rakete „Jahont“ Hezbolahu, koji podržava Iran.

Jedan od izvora rekao je da su pregovori započeli za vreme predsednika Irana Ebrahima Raisija, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u maju.

„Rusija pregovara s Hutima o prenosu nadzvučnih protivbrodskih raketa ‘Jahont’. Iranci posreduju u pregovorima, ali ne žele da se njihovo ime zvanično povezuje s tim procesom“, rekao je jedan izvor.