26.09.2024.

08:40

Foto: EPA, Reuters, Printscreen

Planeta

Strava i užas! Ukrajina već odlučila šta će uraditi Putinu! Naredne godine kreće nešto stravično, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

Prema njegovim rečima, Ukrajina 80 posto zavisi od vojne pomoći Zapada i međunarodna vojna pomoć je osnova.

- Radimo sa Evropskom unijom, NATO zemljama, Grupom za bezbednosnu pomoć Ukrajine, Evropskom komandom Oružanih snaga SAD. Održavamo svakodnevne bilateralne kontakte sa Amerikom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i desetak drugih zemalja - rekao je Umerov.

Već neko vreme zapadni zvaničnici razmatraju da li da ukrajinskoj vojsci ukinu zabranu na korišćenje oružja dugog dometa za udare na Rusku Federaciju, s obzirom na to da je Moskva jasno stavila do znanja da bi to bilo prelaženje njenih crvenih linija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je govoreći o tome objasnio da se ne radi o zabrani ili dozvoli, već činjenici da ukrajinska vojska nije sposobna da sama koristi takvo oružje, što znači da će ga upotrebljavati uz pomoć NATO i vojske SAD, i to koristeći zapadne obaveštajne podatke dobijene pomoću satelita, kojima Ukrajina ne raspolaže.

Kako je naglasio, dozvola za korišćenje oružja velikog dometa za napade na rusku teritoriju značila bi neposredno učešće Zapada, a ta činjenica značajno menja samu suštinu sukoba. Rusija može da promeni taktiku shodno "pretnji sa kojom se suočava", poručio je Putin.