26.09.2024.

10:10

Foto: Reuters

Planeta

Šok obrt na Bliskom istoku! Preokret u poslednji čas?! U narednim satima odlučiće se sudbina miliona ljudi!

Zajedničko saopštenje, dogovoreno na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, navodi da su poslednje borbe neprihvatljive i predstavljaju neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije.

„Pozivamo na trenutni 21-dnevni prekid vatre duž libansko-izraelske granice kako bi se otvorio prostor za diplomatiju“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Pozivamo sve strane, uključujući vlade Izraela i Libana, da odmah prihvate privremeni prekid vatre.“

Dogovor u narednim satima?

Visoki američki zvaničnici izjavili su da očekuju da će dogovor o prekidu vatre biti postignut „u narednim satima“ duž izraelsko-libanske granice.

Govoreći novinarima kasno uveče tokom hitnog telefonskog brifinga, predstavnici američke administracije izjavili su da je intenzivna zakulisna diplomatija rezultirala bliskim dogovorom između dve strane, prenosi Skaj Njuz.

Jedan od zvaničnika je rekao: „Prekid vatre trajaće 21 dan duž Plave linije (demarkacione linije koja deli Liban od Izraela i Golanske visoravni).“

Pregovori tokom primirja

- Tokom tih 21 dana strane će pregovarati o mogućem rešenju sukoba koji traje od napada koji je Hezbolah izveo 8. oktobra i pokušaće da postignu sveobuhvatan sporazum duž Plave linije koji će omogućiti povratak stanovnika u njihove domove u Libanu i Izraelu - dodao je zvaničnik.

Zvaničnik je naglasio da se ovaj predlog o prekidu vatre odnosi samo na severnu granicu i ne uključuje Gazu, gde izraelska vojna operacija protiv Hamasa i dalje traje, ali da bi pauza u borbama između Izraela i Hezbolaha stvorila „prostor“ za napredak u Gazi.

- To osigurava vreme i prostor za pokušaj dogovora u Gazi, u okviru pregovora o taocima o kojima smo razgovarali - izjavio je američki zvaničnik.

- Verujemo da je, uprkos poslednjim dešavanjima na bojnom polju, trenutak za postizanje diplomatskog rešenja upravo sada - dodao je on.

Bajden: Uspeli smo da dobijemo podršku

- Objavili smo izjavu o 21-dnevnom prekidu vatre duž izraelsko-libanske granice. Uspeli smo da dobijemo značajnu podršku iz Evrope, kao i od arapskih zemalja... važno je da se rat ne proširi -rekao je Bajden.

Hezbolah neće potpisati sporazum o prekidu vatre

Nije bilo neposredne reakcije izraelske ili libanske vlade, niti Hezbolaha, ali visoki američki zvaničnici su izjavili da su sve strane upoznate sa pozivom na prekid vatre i da će se oglasiti u narednim satima.

Zvaničnici su rekli da Hezbolah neće biti potpisnik sporazuma o prekidu vatre, ali veruju da će libanska vlada koordinisati prihvatanje sporazuma sa ovom grupom.