26.09.2024.

11:40

Foto: Shutterstock/Epa/Reuters

Planeta

Šta sad?! Putinova nova odluka izazvala neviđenu histeriju na Zapadu! NATO je sada an potezu, ako ovo ne urade...

- Rusija ovim potezom poručuje zemljama NATO-a: držite se po strani ili ćemo upotrebiti nuklearno oružje. I ne mislim da su to prazne pretnje - upozorio je stručnjak.

Prema Dejvisovom mišljenju, novi potezi Rusije stavljaju Zapad pred težak izbor: nastaviti da se meša u sukob i provocira Moskvu na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ili žrtvovati Ukrajinu.

- Mogu reći s apsolutnom sigurnošću: ogromna većina građana SAD ili bilo koje evropske zemlje reći će da ne želi da učestvuje u tome i da žrtvuje svoje živote - zaključio je analitičar.

U sredu je Vladimir Putin na sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju predložio niz izmena u vezi s uslovima pod kojima Rusija može koristiti nuklearno oružje. U ažuriranoj verziji dokumenta, agresija protiv Rusije od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, razmatra se kao njihov zajednički napad na zemlju.

Moskva takođe zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, uključujući situacije kada protivnik, koristeći konvencionalno oružje, stvara kritičnu pretnju.

Kako je naglasio predsednik, Moskva je uvek izuzetno odgovorno pristupala pitanjima upotrebe nuklearnih snaga, i to je krajnja mera zaštite suvereniteta zemlje.