26.09.2024.

12:10

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Šok na granicama! Počela nova invazija Rusije! Probile se trupe, upravo objavljen snimak sa novih linija fronta!

„Gledati kako 49. inženjerska jurišna brigada po drugi put u mesec dana probija rusku granicu je neverovatno“, izjavili su iz brigade, prenosi „Ukrajinska pravda“.

List navodi da su ukrajinski inženjeri uspeli da stvore prolaze kroz minska polja i barijere, što je omogućilo ukrajinskim trupama napredovanje dublje na rusku teritoriju. Prethodno je komanda Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine izvestila da su vojnici 95. odvojene vazdušno-jurišne brigade prodrli u deo ruske granice, izveštava „Ukrajinska pravda“.

„Ponovljeni napad“

O „drugom upadu“ u roku od pet nedelja pisao je i „Forbs“, navodeći da su ukrajinske trupe probile rusku granicu zapadno od Kurska.

U hrabroj operaciji, ukrajinski inženjeri, podržani dronovima i tenkovima, probili su ruske linije duž granice sa Ukrajinom, 30 kilometara zapadno od njihovog naprednog položaja koji pokriva oko 1.000 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti, piše list. Akcija, koja predstavlja manju verziju napada 6. avgusta, bila je uspešnija nego što su to prvobitno sugerisali dostupni podaci s dronova.

Kremlj je tvrdio da su njegove snage odbile ukrajinski napad „uz podršku avijacije i artiljerije“, ali ukrajinska dron grupa „Korne“, koja učestvuje u ovim operacijama, negirala je te tvrdnje.

„Napredovali smo u nova područja, nekoliko kilometara u unutrašnjost Rusije. Grupa ruskih novaka u brojnosti od nekoliko hiljada sada je u opasnosti da bude opkoljena“, tvrde iz „Korne“.

CNN je ocenio da bi napad na drugi deo Kurske oblasti mogao biti deo taktike odvraćanja ruskih snaga.

- Iznenadnim napadima preko slabo branjenih delova granice, Ukrajina može voditi gerilski rat na operativnom nivou, podržavajući svoju strategiju iscrpljivanja ruskih resursa - izjavio je Robert Rouz iz Instituta za moderni rat u Vest Pointu.