26.09.2024.

14:40

Foto: Reuters

Planeta

Horor! Ukrajinskim vojnicima nestao ovaj deo tela?! Rusi objavili stravične tvrdnje, Kijev demantuje: Dolaze u bolnicu bez toga...

- Postoji mnogo informacija da čak i kod povreda gornjeg dela tela, nakon stabilizacije u ovim medicinskim vozilima, pacijent stigne u bolnicu bez jednog bubrega. A ako se stabilizacija ne uspe sprovesti, preminulog 'zapečate' u vreću za tela i njegova dalja sudbina ostaje nepoznata - rekao je izvor agencije.

U februaru su na području grada Severodonjecka, koji je do leta 2022. bio pod kontrolom ukrajinske vojske, pronađeni dokazi o radu ilegalnih transplantologa unutar redova Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i dokumente, tvrde RIA novosti.

S druge strane, neki su optužili Rusiju da vodi kampanju dezinformacija.

Još u aprilu 2022. godine, Komunikaciona bezbednosna služba (CSE), kanadska agencija za spoljnu obaveštajnu delatnost, izdala je retko javno upozorenje da Rusija lažno tvrdi da Ukrajina prikuplja organe od poginulih vojnika i dece.

Pored toga, Ukrajina ima i problem s dostupnošću donacija i transplantacija organa, pa pacijenti kojima je potrebna transplantacija moraju putovati u inostranstvo kako bi je dobili.

Ovaj problem je toliko ozbiljan da su, prema izveštaju NPR-a, ukrajinski lekari krajem 2022. poslati u Opštu bolnicu u Masačusetsu na ubrzane kurseve o transplantaciji organa, kako bi se procedure učinile dostupnijim za Ukrajince tokom trajanja rata.