26.09.2024.

18:10

Foto: EPA/printscreen

Planeta

Istorijski! Gospodo sa Zapada, spremite se! Putin otvoreno rekao kako će do nogu potući Evropu i Ameriku! "Izgubiće sve..."

- Pojavljuju se multipolarni modeli razvoja koji pokreću novi talas globalnog rasta za ceo 21. vek. Ovaj rast neće biti koncentrisan u Evropi ili Severnoj Americi. Naravno, fundamentalne osnove evropske ekonomije, američke, veoma su ozbiljne i moćne, funkcionišu i funkcionisaće, ovaj put kočenja će biti dug. Ali ipak, glavni rast neće biti koncentrisan u Evropi ili Severnoj Americi, koja postepeno gubi svoju poziciju u globalnoj ekonomiji, već u zemljama BRIKS-a i onim državama koje žele da se pridruže našoj asocijaciji - rekao je Putin.

On je dodao da zemlje koje teže da se pridruže BRIKS-u vide perspektivu u ravnopravnom svetskom poretku uz poštovanje nacionalnih interesa država.

- One vide perspektivu ravnopravne saradnje uzimajući u obzir nacionalne interese - primetio je Putin.

Rusija i zemlje BRIKS-a rade na stvaranju sopstvenog platnog i obračunskog okvira, koji će stvoriti uslove za efikasno i nezavisno servisiranje celokupne spoljne trgovine, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, BRIKS vidi svoj zadatak u spajanju ekonomskih potencijala i stvaranju prostora za obostrano korisnu saradnju zemalja.

Predsednik je naglasio da govori upravo o obostrano korisnoj saradnji.

- To jest, u zajedničkim interesima naših zemalja i naroda - objasnio je Putin.

Ruska energetska nedelja održava se u Moskvi od 26. do 28. septembra. Medijski partner foruma je agencija RIA Novosti.