26.09.2024.

18:40

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Kakav manevar! Šta je ovo Putin uradio?! Najveći zapadni mediji eksplodirali nakon najnovije odluke ruskog lidera! "Ovo će imati ogromne posledice..."

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju predložio da se razmotri ažuriranje osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Putin je rekao da se u okviru ažuriranja predlaže da se agresija od strane nenuklearne države, uz učešće ili podršku nuklearne države, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusiju. Takođe,

Putin je naglasio da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije, uključujući situacije kada protivnik koristi konvencionalno oružje i stvara kritičnu pretnju. On je dodao da Rusija uvek odgovorno pristupa pitanjima upotrebe nuklearnih snaga i da je to krajnja mera zaštite suvereniteta zemlje.

Pretnja i odvraćanje

Nakon Putinovih reči, formulacije o „pretnji“ prema Ukrajini i njenim zapadnim saveznicima pojavile su se u mnogim materijalima svetskih medija.

List „Vašington post“ nazvao je ovu najavu „novom nuklearnom pretnjom prema Zapadu i Ukrajini“, koja je usledila nakon navodne „nove talase nuklearnih pretnji“ iz Rusije, dok Kijev traži dozvolu za upotrebu zapadnog oružja za napade u dubini ruske teritorije.

Putin je ranije izjavio da Moskva ne koristi nuklearno oružje kao sredstvo zastrašivanja i da je u ruskoj nuklearnoj doktrini jasno navedeno da je upotreba nuklearnog oružja moguća samo u izuzetnim slučajevima, a da se takav slučaj još nije dogodio.

Informer

 

Britanski „Fajnenšel tajms“ opisao je rusku pretnju kao „oštru“ i „jasnu“, dok je američki „Semafor“ ocenio rusko upozorenje Zapadu kao „strogo“. Prema pisanju „Semafora“, „pretnje koje će, kako se očekuje, biti uključene u rusku doktrinu, spadaju među najdirektnije pretnje koje je predsednik izneo u vezi s upotrebom nuklearnog oružja od početka specijalne vojne operacije“.

„Njujork tajms“ je u promenama video navodnu „eskalaciju“ napora Moskve da spreči proširenje vojne pomoći SAD-a Ukrajini. List takođe navodi da su izmene doktrine očigledna referenca na Ukrajinu, koju podržavaju SAD i Britanija.

Kritika Zapada i reakcije Rusije

Rusija je više puta naglašavala da isporuke oružja Ukrajini ometaju mirovno rešenje i direktno uvlače NATO zemlje u sukob, što Moskva vidi kao „igru s vatrom“. U Kremlju su istakli da SAD i NATO aktivno učestvuju u sukobu ne samo kroz isporuke oružja, već i kroz obuku ukrajinskih snaga u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Ističu da naoružavanje Ukrajine sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativne posledice.

Informer

 

Zapadni mediji primećuju da je Ukrajina nenuklearna država koja godinama dobija podršku SAD-a i drugih nuklearnih sila. „Vašington post“ ukazuje da je dijalog Moskve i Vašingtona o kontroli naoružanja gotovo zamro, dok se „nuklearna ucena povećala“.

Ruski zvaničnici smatraju da je za urušavanje sporazuma o kontroli naoružanja odgovorna Amerika, koja predvodi NATO blok. U Moskvi su naglasili da će Rusija ponovo poštovati sporazum o smanjenju strateškog naoružanja samo ako SAD odustanu od neprijateljske politike prema Moskvi.

Posledice i poruke Zapadu

Analitičar „Njujork tajmsa“ istakao je da su izmene u ruskoj doktrini najavljene kao dodatno sredstvo odvraćanja Zapada i Ukrajine. Međutim, „Vašington post“ piše da međunarodna zajednica smatra da pretnje ne bi trebalo da prerastu u nešto ozbiljnije.

Fleksibilnost i proširenje doktrine

Britanski „Tajms“ ocenjuje da je Rusija, najavom promena u doktrini, pokušala da pojača nuklearne tenzije uoči Zelenskog razgovora u Beloj kući o upotrebi zapadnih raketa na teritoriji Rusije. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije izjavio da je Rusija prinuđena da preduzme kompenzacione mere kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Evropi.

„Vašington post“ smatra da će se doktrina promenama učiniti fleksibilnijom i da će uvesti određenu neizvesnost u reakcijama Rusije.

Reakcije povodom dolaska Zelenskog u SAD

„Njujork tajms“ navodi da su rasprave o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije eskalirale upravo tokom nedeljnog boravka Zelenskog u SAD, gde traži odobrenje za korišćenje zapadnog naoružanja dugog dometa. „Telegraf“ iz Britanije primećuje da su ruske pretnje očigledno usmerene protiv Zelenskog, koji se sastaje s Bajdenom u pokušaju da dobije odobrenje za upotrebu američkih raketa za napade na Rusiju.

Informer

 

Španska „ABC“ smatra da tajming ruskog saopštenja nije slučajan, već da je povezan sa zahtevom Ukrajine za korišćenje zapadnog oružja protiv Rusije. „Dejli mejl“ ističe da se izmene doktrine dešavaju u trenutku kada Zelenski stiže u SAD kako bi predstavio svoj „plan pobede“, koji su zapadni mediji već nazvali samo „listom želja“ i „rebrendiranjem“ starih zahteva za oružjem.

Najveći finski list „Helsingin Sanomat“ ocenjuje da će predložene promene u doktrini značajno uticati na Ukrajinu i napade koje ona sprovodi na Rusiju.

Rusija upozorava na posledice

U Rusiji se nadaju da će SAD imati dovoljno razuma da ne odobre Kijevu napade na rusku teritoriju. Predsednik Putin je izjavio da NATO zemlje sada raspravljaju o tome da li direktno ući u sukob s Rusijom kroz davanje oružja Ukrajini. Prema njegovim rečima, takva direktna intervencija promenila bi suštinu sukoba, a Rusija bi bila primorana da odgovori na nastalu pretnju.