26.09.2024.

22:40

Foto: Reuter/AP

Planeta

Moskva i Teheran na suprotnim pozicijama, a novembarska odluka u SAD odrediće sudbinu sveta!

Rusija bi volela da se Donald Tramp vrati u Belu kuću, a razlog je veoma jednostavan. Tramp je više puta najavljivao da će povući američku podršku Ukrajini, a izveštaji govore da bi Trampov plan da okonča rat mogao da ide u prilog interesima Vladimira Putina.

Osim toga, Tramp je najavio fokus na unutrašnja pitanja SAD, a u spoljnoj politici je pozitivno govorio samo o Izraelu, gde Rusija nema preteranog interesa.

S druge strane, Iran nezvanično stoji iza kampanje Kamale Haris, aktuelne potpredsednice SAD. Iza ove odluke stoji činjenica da je Tramp tokom svog prethodnog mandata u Beloj kući bio posebno fokusiran na borbu protiv režima u Teheranu.

Haris je, s druge strane, deo administracije aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, koja se vratila u okvire nuklearnog sporazuma između SAD i Irana, čime je Teheran oslobodio značajna finansijska sredstva.

Uz to, Haris retko otvoreno stoji iza Benjamina Netanijahua i vlade u Tel Avivu, što Iranu odgovara, s obzirom na regionalno rivalstvo Izraela i ove zemlje. Naravno, Haris to radi da bi favorizovala deo svoje stranke koji želi uravnoteženiji pristup izraelsko-palestinskom sukobu, ali takvu politiku Teheran definitivno odobrava.

Takođe je vredno napomenuti da su obe vlade optužene za pokušaj mešanja u izbore. Od 2016. Rusija je optužena za hakovanje kampanja Trampovih protivnika. S druge strane, prema pisanju pojedinih medija u SAD, iranski hakeri su ukrali dokumente iz Trampove kampanje i ponudili ih demokratama, odnosno timu Kamala Haris, koji su to odbili.