26.09.2024.

23:30

Foto: Tanjug/AP/Shutterstock/Google maps

Planeta

Tramp: Iran treba razneti u paramparčad, hteo je da ubije američkog kandidata za predsednika!

Provokativne izjave dolaze nakon što su američke obaveštajne agencije upozorile na pretnje iz Teherana Trampovom životu nakon dva očigledna pokušaja ubistva poslednjih meseci.

- Kao što znate, bila su dva pokušaja atentata na moj život za koja znamo, i oni mogu, ali ne moraju uključivati - ali možda jesu - Iran. Da sam ja predsednik, obavestio bih preteću zemlju, u ovom slučaju Iran, da ćemo, ako učinite bilo šta da naudite toj osobi, razneti vaše najveće gradove i vašu zemlju u paramparčad - rekao je Tramp na predizbornom događaju u Severnoj Karolini.

Tramp dalje kaže da su njemu i Sjedinjenim Državama "veoma direktno pretili iz Irana" i da se Teheranu mora poslati snažna poruka da će biti najtežih posledica ako bude umešan u zavere za ubistvo ili ranjavanje Amerikanca.

- Najbolji način da se to uradi je preko kabineta predsednika, tako da ako izvršite bilo kakav napad na bivše predsednike ili predsedničke kandidate, vaša zemlja će biti razneta, kako mi kažemo - rekao je on.

Tramp takođe kaže da je „čudno" da je iranski predsednik Masud Pezeškijan ove nedelje u Njujorku i da mu je pružena značajna zaštita dok prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, uprkos izveštajima o pretnjama.

- Imamo velike bezbednosne snage koje ga čuvaju, ali prete našem bivšem predsedniku i vodećem kandidatu da postane sledeći predsednik Sjedinjenih Država - rekao je Tramp.