Autor: Informer.rs

27.09.2024.

16:12

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Rusija zauzela nove teritorije! Raspad ukrajinske vojske! Vojnici se predaju?!

RUSIJA IZVELA JURIŠ U BLIZINI ČASOVOG JARA! 

Ruska vojska izvela je juriš u blizini Časovog Jara i faktički zauzela selo Kalinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nije očekivala napad na tom mestu jer je svoje napore usmerila ka ugljedarskom pravcu, prebacivši tamo svu preostalu rezervu iz okoline Donjecka.
Kimakovski takođe je rekao i da ruski vojnici kontrolišu puteve kod Ugljedara i Selidova, sprečavajući Ukrajince da dobiju municiju

Ukrajinci se predaju?

Na kontakt liniji predalo se 66 ukrajinskih vojnika. 

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.270 vojnika i 2 tenka "leopard" u zoni odgovornosti grupe "Sever".

(VIDEO) Sprečena ofanziva! Rusi iz zasede udarili na tenkove, kad ono...

Odbrambeni obruč u Kursku

Grupa Sever je odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Ljubimovke i Plehova u Kurskoj oblasti, neprijatelj je izgubio do 30 ljudi, jedan se predao, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jedinice grupe su u protekla 24 sata odbile pet neprijateljskih kontranapada u pravcu naselja Ljubimovka i Plehovo, usled čega su Oružane snage Ukrajine izgubile do 30 poginulih i ranjenih, četiri borbena oklopna vozila i jedan automobil. Predao se jedan vojnik Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u izveštaju o napretku u pokušaju invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije.

Tokom ofanzivnih dejstava, jedinice grupe trupa „Sever“ porazile su formacije 21., 22. i 115. mehanizovane, 17. tenkovske, 82. i 95. vazdušno-jurišne brigade, 1. brigade Zbora narodne garde, 36. 1. brigade marinaca, kao i 103. brigada teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u rejonima Ljubimovke, Darina, Novog Puta, Nikolaevo-Darjina i Plehova.

(VIDEO) Munjevita akcija! U žestokom sukobu uhapšen stranac optužen za špijuniranje Kremlja!

Stiglo priznanje sa Zapada

Otpor opkoljene ukrajinske grupe u Vugledaru u DNR-u će se srušiti u bliskoj budućnosti, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu .

- Situacija u Ugledaru je katastrofalna, mislim da niko ne očekuje da će Ugledar ili bilo koji njegov deo ostati pod kontrolom Ukrajine - verovatno možemo da odbrojavamo sate do kolapsa ukrajinskog otpora u Ugledaru.

Prema rečima analitičara, ruska vojska ne samo da je opkolila ukrajinske snage u gradu, već je kontrolisala i sve puteve kojima su mogli da napuste naselje.

Svaki pokušaj Ukrajinaca da napuste Ugledar dovešće do strašnih gubitaka“, upozorio je Merkuris. Ekspert je dodao da će i nakon prestanka otpora ukrajinskih oružanih snaga ruskoj vojsci trebati neko vreme da očisti grad pre nego što objavi njegovo oslobođenje.

Pogođen Kijev

Materijalna šteta u Kijevu kao posledica masovnog napada ruskih dronova tokom noći

Ovo će morati da predaju Putinu! Šok u srcu Evrope, češki predsednik poručio Ukrajincima: Evo kakav će biti ishod...

Rabotino na udaru!

Ruske trupe napredovale su severno od Rabotina, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona.

- Napredovanje naših trupa severno od Rabotina u pravcu Orehovska se nastavlja dalje, naše trupe su potisnule neprijatelja dalje na sever, povećavajući zonu kontrole i sivu zonu - rekao je Rogov agenciji.

Zaporoška oblast je region Rusije koji se nalazi u donjem toku Dnjepra. Postala je deo Rusije nakon referenduma u ​​septembru 2022. Kijev ne priznaje njegove rezultate i nastavlja da granatira teritoriju. Trenutno, više od 70% Zaporoške oblasti je pod ruskom kontrolom, a ostatak, uključujući regionalni centar, grad Zaporožje, drže ukrajinske trupe. Od marta 2023. godine administrativni centar regiona je privremeno postao grad Melitopolj.

Horor na frontu! Ukrajincima stigle granata za sa Zapada, oni ih stavili u topove i izazvali katastrofu! "Odmah je eksplodiralo..."

Udar kod Belgoroda

Opasnost od napada UAV proglašena je širom Belgorodske oblasti, javila je regionalna uprava za vanredne situacije na svom Telegram kanalu .

- „RSČS: Pažnja! Postoji opasnost od napada UAV-a na celoj teritoriji Belgorodske oblasti. Budite oprezni - navodi se u poruci.

Ko je ovde lud?! Šokantna vest o Kursku iz Ukrajine! Nakon objave Rusije, stigao hitan odgovor: Neka pozovu UN...

Rusi patroliraju kroz Sevastopolj

Mornari odreda „Podvodne diverzantske snage i sredstva” Crnomorske flote svakodnevno dežuraju na moru da uništavaju ukrajinske bespilotne čamce i redovno izvode vežbe gađanja za održavanje borbene gotovosti, javlja dopisnik RIA Novosti koji je posmatrao mornare na dužnosti i pucanje.

Grupa specijalaca svakodnevno na more odlazi na dežurstvo brzim čamcima klase Raptor naoružanim raznim mitraljezima, uključujući i teški mitraljez tipa Kord. Ako se otkriju neprijateljski čamci bez posade, uništavaju ih ili helikopteri pomorske avijacije ili stručnjaci PDSS.

- U poslednje vreme su se aktivirali, a mi često moramo da izlazimo, otkrivamo i uništavamo, shodno tome, od helikoptera, ono što ne radi, smo mi, shodno tome, ja sam imao jedan uspešno uništen BEC Najteže je, verovatno, da se reorganizujemo sa zadacima, jer danas postoji takav BEC, sutra oni smišljaju nešto novo pozivni znak „Tankograd“ - rekao je RIA Novostima.

Prema Tankogradu, najefikasniji protiv takvih pokretnih ciljeva je teški mitraljez Kord kalibra 12,7 mm.

Uopšteno govoreći, mitraljez velikog kalibra je najefikasniji, ima dobru prodornu sposobnost“, dodaje „Tankograd“.