28.09.2024.

14:16

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Sutra se održavaju parlamentarni izbori u Austriji! Ova partija bi mogla prvi put da odnese pobedu!

Iako ankete pokazuju da će izborna trka biti tesna, lider FPO Herbert Kikl najavljuje pobedu, prenosi Rojters. 

Stranka FPO, fokusirana na antimigrantsku politiku, prema anketama je imala jasno vođstvo više od godinu dana, pomognuta razočarenjem birača zbog inflacije više od proseka EU i posustale austrijske ekonomije, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) kancelara Karla Nehamera uspela, međutim, da znatno smanji razliku, pri čemu je svog lidera prikazala kao državnika koji je suprotnost često kontradiktornom Kiklu.

Informer

 

“Narod nam daje vetar u leđa, a narod je uvek jači od sistema, što ćemo u nedelju i dokazati”, rekao je juče 55-godišnji Kikl u obraćanju na završetku kampanje u katedrali Svetog Stefana u centru Beča.
On je istakao da će njegova stranka pobediti, ukazujući na činjenicu da bi to bio prvi put da partija osnovana 50-ih godina prošlog veka dobije parlamentarne izbore.

Slobodarska partija pobedila je prvi put na nacionalnom nivou kada je porazila OVP za manje od procentnog poena na junskim izborima za Evropski parlament.

Kikl je obećao oštre mere kako bi sprečio ulazak migranata, uključujući vraćanje sa granica i odbijanje azila.

Kancelar Nehamer prikazao je Kikla kao ekstremistu, navodeći da je otvoren za koaliciju sa FPO, ali da njegova partija neće ući u vladu u kojoj je Kikl.

Nehamer bi mogao da iskoristi svoje uspešno upravljanje saniranjem posledica velikih poplava koje su ovog meseca pogodile Austriju, navodi Rojters.

Agencija dodaje da ko god da pobedi na sutrašnjim izborima, neće imati apsolutnu većinu i biće mu potreban koalicioni partner kako bi formirao stabilnu vladu.