28.09.2024.

10:45

Foto: Shutterstock

Planeta

(FOTO) Ko je Hasan Nasralah?! Za vreme njegove vlasti Hezbolah postao teroristička organizacija, godinama se krio iz straha od smrti!

Nasralah je studirao u šiitskoj bogosloviji u gradu Baalbeku u dolini Beka.

Škola je sledila učenja ajatolaha Mohameda Bakir el-Sadra, rođenog u Iraku, koji je osnovao pokret Dava u Nadžafu, u Iraku, početkom 1960-ih. Nakon toga Nasralah je pohađao islamske studije u šiitskoj bogosloviji u Nadžafu. Vratio se u Liban 1979. godine kada je Sadam Husein počeo da proteruje mnogo šiite, uključujući i Ruholaha Homeinija.

Priključio se Hezbolahu 1982. godine, nakon invazije Izraela na Liban. Godine 1989. otputovao je u Kom u Iranu i pohađao dodatne islamske studije.

Godine 1991. Nasralah se vratio u Liban i zamenio Abasa el Musavija na mestu lidera Hezbolaha nakon što je ovaj poginuo u izraelskom vazdušnom napadu 1992. godine.

Tokom njegovog mandata, Hezbolah je proglašen terorističkom organizacijom, bilo u potpunosti ili delimično, od strane SAD i drugih nacija, kao i od EU. Rusija odbacuje tvrdnje da je Hezbolah teroristička organizacija i smatra Hezbolah legitimnom društveno-političkom organizacijom.

Kina ostaje neutralna i održava kontakte sa Hezbolahom.

Ubijena i ćerka vođe Hezbolaha

Zainab Nasralah, kćerka generalnog sekretara Hezbolaha šeika Hasana Nasralaha, ubijena je u izraelskom napadu na južni Bejrut, prenosi izraelski televizijski "Kanal 12".

"Kanal 12" navodi da je Zainab Nasralah više puta javno podržavala ciljeve Hezbolaha.