29.09.2024.

07:10

Foto: EPA/Shutterstock/Printscreen

Planeta

Hitno! Ruski bezbednjaci potvrdili šokantne vesti! Ceo grad je okružen, neprijatelj nema gde da beži - nastala sveopšta klanica!

- Grad je blokiran, a jedini zemljani put kojim pokušavaju da se izvuku Oružane snage Ukrajine nalazi se pod potpunom vatrenom kontrolom. Obruč oko grada se sve više steže - izjavio je neimenovani izvor, dodajući da ukrajinske snage na ovom delu fronta trpe velike gubitke i da se sve više vojnika predaje.

Prema poslednjim izveštajima, ruska vojska je gotovo potpuno opkolila grad i već kontroliše više od trećine Ugljedara, dok se borbe nastavljaju sa ukrajinskim trupama utvrđenim u višespratnicama i podrumima.

Ugledar je od strateškog značaja jer bi njegovo zauzimanje otvorilo put ruskim trupama ka ostatku južnog dela DNR, koji je manje utvrđen, kao i ka Kurahovu na jugu.

Ruske snage su od početka specijalne vojne operacije više puta pokušavale da zauzmu Ugledar, ali je grad dugo odolevao kao snažno utvrđenje ukrajinskih snaga.

Međutim, ukrajinski izvori navode da ruske snage poslednjih dana ostvaruju napredak zahvaljujući upotrebi avijacije i podesivih vazdušnih bombi, što omogućava pešadiji da se probija.

Prema pisanju „Forbsa“, 72. brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja broji oko 2.000 vojnika, iscrpljena je nakon 20 meseci borbi u ovom sektoru. Pojačanja izostaju jer se ukrajinske snage istovremeno suočavaju s napadima na Kursku oblast i brane istočni i južni front.