02.10.2024.

00:15

Foto: Reuters

Planeta

Gori Evropa! Radovali se raspadu Rusije, a sada će oni da puknu?! Zbog ovog poteza će Unija platiti najstrašniju cenu!

- Najveći faktor raspada EU kao održive ekonomske i političke sile jeste zemlja koja nikada nije bila, niti će biti njen član. To, zapravo, pokazuje gorku istinu da se EU nikada nije brinula o dobrobiti svojih članica - napisao je Bouz.

Prema Bouzovom mišljenju, svojim postupcima EU dokazuje celom svetu da je samo produžena politička „ruka“ NATO-a.

Na samitu EU 14. decembra doneta je odluka o pokretanju pregovora o budućem članstvu Ukrajine i Moldavije u Evropskoj uniji. U junu 2022. godine EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status kandidata za članstvo, postavljajući niz strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju. U EU su više puta priznavali da je ova odluka bila uglavnom simbolična, sa ciljem da se podrže Kijev i Kišinjev u njihovom sukobu s Moskvom.

Status kandidata, kao i početak pregovora, ne znače automatski obavezu prijema zemlje u EU, niti obavezuju Brisel na dalju akciju. Dobijanje statusa kandidata predstavlja tek početak dugog procesa pridruživanja EU. Turska ima status kandidata od 1999. godine, a pregovara s EU od 2005. godine, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012. Poslednja članica koja je pristupila EU bila je Hrvatska 2013. godine, a njen proces pridruživanja trajao je deset godina.