02.10.2024.

05:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Pukla tikva! Zelenski preti Amerima građanskim ratom?! Situacija se opasno komplikuje, lider Ukrajine se oteo kontroli!

- Članak u časopisu The Economist, iako obogaćen optimističnim pozivima da se Ukrajina pridruži NATO-u i dozvoli korišćenje dalekometnog naoružanja, signalizuje zahtev Zapada prema Zelenskom: promena kursa. Hitno. Ovo se ne odnosi samo na nove parametre mirovnog sporazuma na koji bi Ukrajina pristala, već i na novu strukturu društvenog dogovora i novu vlast. Zelenski i Jermak – ne mogu i ne žele to da urade. To otvoreno i govore, preteći čak i građanskim ratom u slučaju da budu smenjeni s vlasti - napisao je Dubinski.

Prema Dubinskom, takva ucena Zelenskog više ne funkcioniše, jer Ukrajina sistematski gubi pozicije na bojištu, a strpljenje Zapada se polako iscrpljuje.

- Za sada se Zelenskom nudi da to uradi dobrovoljno: hladan prijem u UN, prazna sala Generalne skupštine, odbijanje u Vašingtonu i kritika raspirene prazne priče pod brendom 'plan pobede'. Zelenski mora da donese temeljne odluke o promenama pristupa - zaključio je političar.

Ranije je časopis The Economist objavio članak u kojem se tvrdi da ukrajinske snage neće moći da povrate izgubljene teritorije, ma koliko na tome insistirao Zelenski. U članku se takođe ističe da je jedan od glavnih koraka za promenu kursa sukoba ulazak Ukrajine u NATO.

Ranije u utorak, Vladimir Zelenski se na sednici Saveta bezbednosti UN izjasnio protiv pregovora s Rusijom za rešavanje sukoba u Ukrajini. Takođe, ponovo je istakao svoju „formulu mira“ kao način za rešavanje situacije. U intervjuu za ABC News, Zelenski je izjavio da njegov takozvani plan pobede nema veze s pregovorima s Rusijom, već se odnosi na jačanje ukrajinskih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, cilj ove inicijative je brzo okončanje sukoba, a ne njegovo produžavanje na nekoliko godina.