29.09.2024.

07:48

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Udarno! Izrael upao u Liban, obistinile se najcrnje najave! Svet je upravo stao, gledamo početak stravičnog krvoprolića!

Izrael se, kako navode zvaničnici, još nije u potpunosti odlučio da li će pokrenuti kopnenu operaciju, ali je za nju spreman. Ukoliko do kopnene operacije dođe, njen obim će verovatno biti ograničen, navode izvori. Ključno je ispuniti obećanje dato Izraelcima da će se desetine hiljada ljudi, raseljenih sa severa Izraela, moći vratiti kućama. Da bi se to ostvarilo, uništavanje Hezbolaha neće biti dovoljno, istakli su zvaničnici.

Američki zvaničnici su dobili obaveštenje „nekoliko minuta ranije“, pre atentata na Hasana Nasralaha u petak, navode isti izvori.

U vezi s izveštajima da je američki ministar odbrane Lojd Ostin eksplodirao kada ga je izraelski ministar odbrane Joav Galant obavestio o Nasralahu, zvaničnici su rekli: „Snosićemo puno rizika“ u regionu, a američke snage nisu dobile dovoljno vremena da se pripreme za moguće neprijateljske reakcije na atentat, što se nije dopalo američkim zvaničnicima.

Jedan od zvaničnika je primetio da trenutno postoji tolerancija, ali da bi „interesi SAD u regionu mogli biti ozbiljno ugroženi“ ukoliko američki zvaničnici izgube kontakte sa Izraelcima.

Izvori su naveli da je Nasralah, sve do samog kraja, zahtevao da se prekid vatre Hezbolaha uslovi prekidom vatre u Gazi.

Diplomatija ostaje jedino dugoročno održivo rešenje, čak i ako vojna kampanja postavi osnovu za to, zaključili su zvaničnici.