29.09.2024.

10:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvrši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!

Džonson je naveo da mu je tadašnji zamenik načelnika štaba britanske odbrane, general-pukovnik Dag Čalmers, ukazao na mogućnost napada korišćenjem malih čamaca za prelazak Lamanša i plovidbu holandskim kanalima, ali ga je upozorio na moguće diplomatske posledice.

- Sve je to bilo ludilo - Prema Džonsonovim rečima, Čalmers, koji se u međuvremenu povukao iz vojske, rekao mu je da misija ne može biti izvedena neopaženo i dodao:

- Ako nas otkriju, moraćemo da objašnjavamo zašto napadamo dugogodišnjeg saveznika iz NATO-a.

- Tajno sam se slagao s onim što su svi mislili, ali nisam želeo da kažem naglas: da je sve to bilo ludilo - rekao je Džonson u odlomku iz svojih memoara, koji su objavljeni u subotnjem izdanju Daily Mail-a.

Ni Ministarstvo odbrane Velike Britanije ni Čalmers, koji sada predsedava vladinim komitetom za standarde u javnom životu, za sada nisu komentarisali Džonsonove izjave.

Sporne vakcine protiv COVID-19 razvili su Univerzitet Oksford i AstraZeneca, ali su doze proizvedene kod kooperanata u Holandiji i Britaniji.

U martu 2021. vakcine su se već naširoko koristile u Britaniji, ali doze proizvedene u holandskoj fabrici još su čekale odobrenje EU.

I Britanija i EU imale su ugovore sa AstraZenecom za isporuku vakcina, a EU je nastojala da zadrži gotove vakcine u holandskoj fabrici za svoju buduću upotrebu.

Džonson, koji je pobedio na izborima u decembru 2019. godine obećavajući da će završiti dugotrajne pregovore o izlasku iz EU, rekao je da veruje da su zvaničnici EU delovali pod pritiskom francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Nakon dva meseca bezuspešnih pregovora, došao sam do zaključka da se EU ponaša prema nama zlobno i prkosno... jer smo vakcinisali svoje stanovništvo mnogo brže nego oni - izjavio je Džonson, koji je bio prinuđen da napusti dužnost 2022. godine zbog skandala u vezi s kršenjem pravila lokdauna tokom pandemije COVID-19.