29.09.2024.

11:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Panika, leteće rakete! Putin nad Tuzlom postavio moćno oružje! Sve je spremno za obračun, Rusi čekaju projektile...

Kako bi ojačala bezbednost mosta, Moskva je krajem avgusta postavila izvozne verzije Pantsira (NATO: SA-22 Grejhaund), samohodnih, srednjedometnih kombinovanih sistema za protivvazdušnu odbranu i protivavionske topove, pored mosta.

Radi dodatnog jačanja zaštite mosta, primećeno je da je Rusija sada podigla 30-metarske metalne tornjeve sa skelama na oba kraja ostrva Tuzla, na kojima delovi mosta stoje, i postavila Pantsire na njih. Satelitske slike kasnije su potvrdile njihove lokacije.

YouTube video koji je postavila „Ljudmila” prikazuje pozicioniranje tornjeva pored mosta, pri čemu ona kaže da su radari sistema bili „aktivni”.

Most je već dva puta pogođen od strane Ukrajine od početka rata sa Rusijom. U oktobru 2022. godine, bomba u kamionu oštetila je nekoliko raspona kolovoza i susednu železničku prugu. U julu prošle godine, jutarnji napad USV dronom prouzrokovao je dodatnu štetu na delu puta.

U aprilu, portparol Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (HUR) dodatno je povećao paranoju Kremlja izjavom da je treći napad na most „neizbežan”. Rusija je ozbiljno shvatila pretnje Kijeva i mesecima je instalirala niz sigurnosnih mera na, ispod i oko mosta.

Ove odbrambene mere mosta uključuju barijere sastavljene od plutajućih i potopljenih barži, mreža protiv podmornica i bespilotnih površinskih plovila (USV dronovi), morskih mina, plutajućih buradi povezanih kablovima, i generatora dima koji skrivaju pogled na most, zajedno sa povećanim brojem sistema protivvazdušne odbrane raspoređenih na obalama na oba kraja mosta.

Početkom avgusta, satelitski snimci su pokazali pripreme za izgradnju trajne strukture paralelne sa mostom. Na slikama su uočeni metalni delovi, slični materijalima korišćenim za nove tornjeve protivvazdušne odbrane, odloženi oko mosta, što sugeriše da će biti postavljeno još tornjeva. Takođe su vidljivi protivtenkovski prepreke koje se grade na prilazima mostu s obe strane Kerčkog moreuza.

Namena postavljanja sistema protivvazdušne odbrane na tornjeve je da se Pantsir-SM sistemima omogući veći domet detekcije i dejstva, s ciljem poboljšanja njihove operativne efikasnosti. Ova vrsta instalacije podseća na slične konstrukcije oko Moskve, gde su Pantsir sistemi postavljeni na tornjeve i veštačke humke kako bi se zaštitila kritična infrastruktura u glavnom gradu Rusije.

Posebne verzije Pantsira postavljene na Krimskom mostu su obojene u pustinjsku kamuflažu i izgledaju kao Pantsir-S1M izvozne verzije najnovije serije Pantsir 2, koja se postepeno uvodi u upotrebu.

Za Pantsir-2 se tvrdi da sadrži nekoliko taktičkih i tehničkih unapređenja, uključujući povećani domet i visinu dejstva, koristeći dve vrste raketa: standardnu 57E6-E i poboljšanu 57E6M-E, koja ima bojevu glavu od 25 kilograma, povećani plafon dejstva sa 15 na 18 kilometara, domet dejstva od 20 do 30 kilometara i brzinu od 4.700 do 6.100 km/h.