29.09.2024.

12:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Šta se ovo sprema kod Hersona?! Rusi napravili čitav grad pod zemljom, Ukrajina u strahu nakon objavljivanja dosad neviđenih snimaka!

„Ruska vojska je na hersonskom pravcu napravila 'podzemni grad' za smeštaj vojnika grupe trupa 'Dnjepar'. 'Podzemni grad' ima prostorije za boravak, kuhinju, trpezariju, kupatilo, perionicu veša, teretanu, radionicu za popravku odeće, kao i frizerski salon“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, podzemne prostorije su prostrane i imaju savremenu opremu. U svakoj od njih se nalaze peći za grejanje, organizovan je sistem za spoljašnju i unutrašnju komunikaciju, uvedena je struja i deluje centralni sistem za upozorenje. Pored toga, sprovedena je i voda.

Takođe, u „podzemnom gradu“ se drže predavanja o vojnim disciplinama što omogućava održavanje borbene gotovosti i učenje i u terenskim uslovima.

Ukupna dužina prolaza i rovova „podzemnog grada“ je veća od četiri kilometra, a komunikacije su postavljene na dubini od preko četiri metra. To omogućava da se stvore ugodni uslovi za boravak vojnika.

Nakon odmora, jedinice se šalju na kontakt liniju kako bi izvršavali postavljene zadatke.

Još u februaru je saopšteno da se na hersonskom pravcu prave „podzemni gradovi“. Kako je tada rekao predstavnik grupe „Dnjepar“ za Sputnjik, prostorije „grada“ su pokrivene pločama od teškog betona i zaštićene zemljanim nasipima kako bi se rizici po vojsku sveli na minimum.