29.09.2024.

13:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Hitno! Stigle NATO trupe! Ne mogu na Putina, pa rešili da kazne Lukašenka! Situacija na granici izmiče kontroli, neće se dobro završiti!

- NATO nastavlja da značajno povećava svoj vojni potencijal na našim zapadnim granicama. Desetine hiljada vojnika i hiljade jedinica tehnike. Ozbiljno strahujemo da bi 'igra' mogla da izmakne kontroli i dovede do eskalacije sukoba na regionalnom, pa čak i globalnom nivou sa katastrofalnim posledicama po sve - rekao je Riženkov.

Kako je istakao, u Evropi ima dovoljno nuklearnog oružja, stoga bi eskalacija napetosti bila direktan put ka trećem svetskom ratu.

Riženkov je naglasio da je danas potrebna snažna i nepristrasna univerzalna međunarodna organizacija sposobna da garantuje ravnotežu u svetu.

- Jaka organizacija ne bi dozvolila da zarad transnacionalnog kapitala i u interesu kolektivnog Zapada Ukrajina danas ratuje do 'poslednjeg Ukrajinca' - ocenio je diplomata.

Po njegovim rečima, da su svi, poput Belorusije, shvatili šta se zaista dešava u zoni sukoba i kakvu opasnost to nosi, „zaista bi želeli da zaustave krvavi sukob dva bratska naroda i Ukrajina bi odavno bila sa Rusijom za pregovaračkim stolom“.

Riženkov je istakao da su u tom kontekstu veoma blagovremene inicijative poput brazilsko-kineskog mirovnog plana.

- Međutim, bez učešća Rusije nijedan projekat neće imati uspeha - naglasio je ministar.

Podsećamo, Kina, Brazil i druge zemlje Globalnog juga planiraju formiranje otvorene platforme „Prijatelji mira“ u cilju rešavanja ukrajinske krize, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.