29.09.2024.

23:30

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Šok u Kursku! Najmoćniji tenk otišao u paramparčad! Počeli najžešći mogući okršaji, Ukrajinci rešili da ostanu u Rusiji!

Ovaj tenk je jedan od najnovijih i najmoćnijih u ruskom arsenalu.

Prema navodima, sukob se dogodio na području Kurska, koje ukrajinske snage već nedeljama drže pod kontrolom, iako se radi o teritoriji Rusije.

T-90 Proboj: Moćni ruski tenk

Tenk T-90 je jedan od najnaprednijih ruskih borbenih tenkova, prvobitno razvijen iz modela T-72, a serijska proizvodnja je započela 1990-ih godina. Ovaj tenk je opremljen naprednim oklopom, sistemima za elektronsko ratovanje i modernim senzorskim tehnologijama. Posebno je značajan zbog svoje kombinacije pasivnog i reaktivnog oklopa, kao i mogućnosti noćnih operacija. Njegova najnovija verzija, T-90M "Proboj", poboljšana je u odnosu na prethodne modele, sa snažnijim topom, unapređenim sistemom zaštite i boljom pokretljivošću.

Uništenje jednog od ovih tenkova predstavlja značajan udarac za ruske snage, jer su ovi tenkovi postali simbol ruske vojne moći u poslednjim sukobima. Ukrajinske snage već nekoliko puta tvrde da su uspešno uništavale moderne ruske tenkove, uključujući i T-90, što dodatno ukazuje na sve veće gubitke ruske strane na bojištu.