29.09.2024.

17:37

Foto: Tanjug/AP

Planeta

FPO pobedio na izborima u Austriji! Izašli prvi rezultati!

Anketa "Forsajta" za televiziju ORF pokazuje da je Narodna partija (OVP) završila na drugom mestu sa 26,2 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska partija treća sa 20,4 odsto.

Liberalna partija NEOS osvojila je 8,8 odsto glasova, dok su Zeleni dobili podršku 8,6 odsto glasača.

Kako navodi "Juronjuz", FPO je ostvario dobar rezultat fokusirajući se na pitanja poput imigracije, inflacije i sukoba u Ukrajini.

Slobodarska partija je u svom izbornom programu pozvala na "vraćanje nepozvanih stranaca" u zemlje porekla, stvaranje "homogenije" nacije kroz strogu kontrolu granica i suspenziju prava na azil kroz "zakon o vanrednim situacijama".

Šef poslaničkog kluba FPO u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus izjavio je da za tu partiju "Kosovo" nije država, kao i da su prava Srba tamo ugrožena.

FPO se zalaže za ukidanje sankcija protiv Rusije, a protive se slanju vojne pomoći Ukrajini.

Ta partija je osvojila najviše glasova i na izborima za Evropski parlament održanim početkom juna.

Lider FPO-a Herbert Kikl, koji se na čelu te partije nalazi od 2021, pre izbora je rekao da želi da bude novi austrijski kancelar.

ZA FPO KOSOVO NIJE DRŽAVA!

"Položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji već dugo je težak. Redovno se napadaju hrišćanske institucije, kao što su crkve ili se skrnave groblja. Za vreme hiršćanskih praznika se napadaju vernici, a na udaru su i sveštenici", rekao je Kraus, komentarišući to što je njegova partija nedavno bečkom parlamentu uputila zahtev da se povuče priznanje "Kosova".

Tagovi: