29.09.2024.

17:50

Foto: printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) Potpuni haos na Bliskom Istoku! Izrael napao Jemen, nastavlja se sukob sa Libanom!

Prema tvrdnjama izraelske vojske, desetine aviona izraelskog vazduhoplovstva, uključujući borbene avione i špijunske avione, učestvovalo je u napadima.

Udari su bili usmereni na lokacije koje su Huti koristili u vojne svrhe u Hodeidi i obližnjoj luci Ras Isa u zapadnom Jemenu, navodi IDF.

"IDF je napala elektrane i luku, koje se koriste za uvoz nafte. Kroz ciljanu infrastrukturu i luke, režim Huta prenosi iransko oružje u region i zalihe za vojne svrhe, uključujući naftu ", navodi vojska.

IDF kaže da su napadi izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta balističkim projektilima na Izrael, uključujući tri ovog meseca.

Kako javljaju libanski mediji, napadi su nastavljeni i danas, a u dolini Bekaa poginulo je 17 ljudi u udaru na jednu porodičnu kuću.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da su ciljevi koji su pogođeni uključivali lansere raketa usmerenih ka Izraelu i zgrade koje koristi Hezbolah, uključujući skladišta oružja, navodi se u saopštenju IDF, prenose izraelski mediji. IDF je takođe objavio nekoliko snimaka napada izraelske ratne avijacije.

Projektil ispaljen iz Libana pogodio je sinoć Zapadnu obalu i izazvao požare, saopštila je ranije izraelska vojska. Sinoć su se oglasile i sirene za vazdušni napad na periferiji Jerusalima i na Zapadnoj obali, ali, još nije poznato da li ima žrtava.

Poslednji izraelski napadi na položaje Hezbolaha u Libanu usledili su posle prekjučerašnjeg ubistva vođe te grupe Sajeda Hasana Nasralaha, koji je likvidiran u izraelskom napadu na komandni centar Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta.