30.09.2024.

05:08

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Za FPO Kosovo nije država! Vođa partije želi da ukine sankcije Rusiji! Ko je Herbert Kikl i za šta se zalaže FPO!

FPO je u svom izbornom programu pozvala na "vraćanje nepozvanih stranaca" u zemlje porekla, stvaranje "homogenije" nacije kroz strogu kontrolu granica i suspenziju prava na azil kroz "zakon o vanrednim situacijama".

Šef poslaničkog kluba FPO u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus izjavio je da za tu partiju tzv- "Kosovo" nije država, kao i da su prava Srba tamo ugrožena. Uprkos tome što je Austrija priznala tzv. Kosovo kao državu, članovi stranke se ne slažu sa tim stavom.

"Položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji već dugo je težak. Redovno se napadaju hrišćanske institucije, kao što su crkve ili se skrnave groblja. Za vreme hiršćanskih praznika se napadaju vernici, a na udaru su i sveštenici", rekao je Kraus, komentarišući to što je njegova partija nedavno bečkom parlamentu uputila zahtev da se povuče priznanje "Kosova".

FPO se zalaže za ukidanje sankcija protiv Rusije, a protive se slanju vojne pomoći Ukrajini.

Ta partija je osvojila najviše glasova i na izborima za Evropski parlament održanim početkom juna.

Informer

 

Lider FPO-a Herbert Kikl, koji se na čelu te partije nalazi od 2021, pre izbora je rekao da želi da bude novi austrijski kancelar.

Herbert Kikl prethodno je bio ministar unutrašnjih poslova od 2017. do 2019. i generalni sekretar FPO-a od 2005. do 2018. Kao i većina u njegovoj stranci, Kikl se oštro protivi imigraciji i onome što opisuje kao "zloupotrebu sistema azila". On smatra da islamu nije mesto u Evropi i da integracija muslimanskih imigranata ne može "rešiti problem islamskih kontrakultura".

Umesto toga, imigracija mora biti strogo ograničena.Kao ministar unutrašnjih poslova zalagao se za brzu deportaciju izbeglica koje počine zločine. On je takođe predložio da Austrija treba da se povuče iz sporazuma o ljudskim pravima ako nas „sprečavaju da uradimo ono što je neophodno”, izrazivši uverenje da je „na zakonu da sledi politiku, a ne da politika sledi zakon”.

On je naveo da je cilj njegove politike prema izbeglicama bio da praktično onemogući podnošenje zahteva za azil u Austriji. Početkom 2023. Kikl je pokrenuo široku kampanju plakata sa sloganom „Tvrđava Austrija – zatvorene granice – bezbednost zagarantovana“.