30.09.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Neočekivan zaokret! Vest iz Moskve odjeknula svetom! Nazire se konačno rešenje sukoba koji traje od 2008. godine?!

- Što se tiče izjave ministra spoljnih poslova Rusije, naravno da naše rukovodstvo to ocenjuje pozitivno - rekao je on.

Dan ranije, Lavrov je izjavio da je Moskva spremna da pomogne Gruziji, Abhaziji i Južnoj Osetiji u procesu normalizacije odnosa, ukoliko same zemlje pokažu interes, uključujući i postizanje sporazuma o nenapadanju.

Sredinom septembra osnivač vladajuće stranke "Gruzijski san" Bidzina Ivanišvili izjavio je da će, u slučaju pobede njegove političke snage na parlamentarnim izborima zakazanim za 26. oktobar, svi odgovorni za organizovanje vojnih dejstava 2008. godine biti pozvani na odgovornost. Takođe je naveo da će Gruzija imati snage da se izvini Osetinima zbog sukoba koji je izazvao bivši predsednik Mihail Sakašvili i njegova partija "Jedinstveni nacionalni pokret".

Gruzijskie snage su u noći 8. avgusta 2008. godine granatirale Južnu Osetiju raketnim sistemima "Grad". Vojska je napala republiku i značajno oštetila njen glavni grad – Chinvali. Rusija, u zaštiti stanovnika Južne Osetije, mnogih od kojih su dobili rusko državljanstvo, poslala je trupe i nakon pet dana borbenih dejstava potisnula gruzijsku vojsku.

Dana 26. avgusta iste godine, Moskva je priznala suverenitet Južne Osetije i druge bivše gruzijske autonomije – Abhazije. Rusko rukovodstvo više puta je izjavljivalo da je ta odluka u skladu sa trenutnom realnošću i da neće biti revidirana. Tbilisi i dalje ne priznaje ova dva regiona i smatra ih svojim.