02.10.2024.

06:40

Foto: Reuters/Printscreen

Planeta

Pazite šta radite! Putin će odgovoriti kao nikada do sada! Svet strepi i čeka najgore vesti, Amerika je rešila da zapali planetu!

Ukrajina trenutno ima ograničen broj raketa dugog dometa, a neizvesno je koliko dodatnih raketa Zapad može isporučiti. Iako rakete poput ATACMS, "Storm Shadow" i SCALP mogu omogućiti Ukrajini da gađa ruske vojne baze i skladišta municije, američka obaveštajna služba procenjuje da bi Rusija brzo prilagodila svoju strategiju povlačenjem tih resursa izvan dometa raketa.

Jedan od ključnih razloga zašto predsednik Bajden odlaže odluku o odobrenju upotrebe ovih raketa je potencijalno ozbiljan odgovor Moskve. Predsednik Rusije, Vladimir Putin, više puta je upozoravao Zapad da ne snabdeva Ukrajinu modernim oružjem, a američki obaveštajci veruju da bi ovaj potez mogao izazvati smrtonosne napade, uključujući sabotaže ili tajne operacije GRU.

Iako pristalice vojne podrške tvrde da bi odobrenje raketa dugog dometa pomoglo Ukrajini da zaustavi ruski napredak, obaveštajna procena je skeptična po pitanju dugoročnog uticaja ovog oružja na ishod sukoba, jer Ukrajina verovatno neće dobiti dovoljan broj raketa da bi promenila balans snaga.

Takođe, SAD poseduju ograničen broj raketa dugog dometa, pa iako bi mogle poslati deo zaliha Ukrajini, Pentagon mora zadržati deo za sopstvene potrebe.

Rizik od eskalacije sukoba i dalje je visok, dok je korist neizvesna. Rusija bi, u slučaju napada na svoju teritoriju, mogla odgovoriti upotrebom hipersoničnog nuklearnog oružja kao što su Avangard, Kinžal i Cirkon, za koje Zapad nema odbranu, što bi imalo ozbiljne posledice po globalnu bezbednost.

Ova hipersonična oružja, koja postižu izuzetne brzine i probijaju protivraketne sisteme, predstavljaju stratešku prednost Rusije i ključni faktor koji Zapad obuzdava u donošenju odluke o isporuci raketa dugog dometa Ukrajini. Bajdenova administracija suočava se s teškim izborom između podrške Ukrajini i izbegavanja direktnog sukoba s Rusijom, koji bi mogao eskalirati globalno.