02.10.2024.

07:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Nož u leđa! Amerika ovo neće dopustiti! Apsolutni šok u Kijevu, svi mediji bruje: Ako je istina, sve je gotovo...

„Vašington je zabrinut zbog šire slike. Svesni su da odobravanje udara unutar Rusije ne samo da može ugroziti šanse za mirovne pregovore, već i otvoriti Pandorinu kutiju scenarija eskalacije. Čak i ako ti napadi budu odobreni, Vašington će se pobrinuti da budu izvedeni prekasno i da budu suviše ograničeni da bi značajno pomogli Ukrajini, objašnjava se u članku.

Dalje se ističe da u Vašingtonu razmatraju verovatnu neefikasnost dugometnih udara na rusku teritoriju raketama "Storm Shadow" i Atacms, uzimajući u obzir mnoge druge nerešive faktore.

„Kako bi ti napadi zaustavili dalje uništavanje energetske infrastrukture Ukrajine i humanitarnu krizu? Kako bi rešili problem smanjenja ukrajinske populacije ili nedostatka osnovnih vojnih resursa za opremanje brigada OSU i održavanje linije fronta?", postavlja se pitanje u tekstu.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, više puta je tražio odobrenje za upotrebu zapadnog oružja za napade na rusku teritoriju. U četvrtak je tokom sastanka sa Bajdenom trebalo da razgovara o ovom pitanju, ali Bela kuća nije najavila promenu u svojoj politici zabrane korišćenja dugometnog oružja.

Ranije je predsednik Vladimir Putin izjavio da NATO zemlje sada ne raspravljaju samo o mogućnosti korišćenja zapadnih dugometnih oružja od strane Kijeva, već su zapravo pred dilemom da li će se direktno uključiti u sukob u Ukrajini. Takvo direktno učešće Zapada promenilo bi prirodu sukoba i primoralo Rusiju da donosi odluke u skladu sa novonastalim pretnjama, dodao je Putin.