30.09.2024.

10:10

Foto: Reuters/Deep State Printscreen

Planeta

Svet je stao! Putin progovorio o Novorusiji! Da li će Rusija uzeti još teritorija: Ruski lider se obratio na istorijski dan!

- Svim građanima naše zemlje srdačno čestitam ovaj zaista sudbonosan događaj. Ka ovome smo išli godinama, prolazeći teška iskušenja. Znali smo u kakvim je nepodnošljivim uslovima stalnog granatiranja i blokade živeo Donbas dugih osam godina, kakvom su progonu bili izloženi građani Novorusije. Oni su ustali protiv oružanog državnog prevrata u Kijevu, pružili su otpor neonacističkoj diktaturi koja je zauvek htela da ih otrgne od njihove istorijske otadžbine, od Rusije - poručio je Putin.

On je podsetio da je Rusija nakon 2014. godine pokušala mirnim putem da reši sukob u Donbasu, ali su se pregovori završili lažima i obmanama zapadnih elita koje su pretvorile Ukrajinu u svoju koloniju, antirusko uporište.

- Dalji razvoj događaja u potpunosti je potvrdio neophodnost specijalne vojne operacije, njen istinski oslobodilački karakter - rekao je ruski lider.

Putin je dodao da se na oslobođenim teritorijama aktivno obnavljaju preduzeća, grade se stambene zgrade, bolnice, škole, vrtići. U tome učestvuju svi ruski regioni.

- Zahvaljujem svim građanima zemlje na jedinstvu i patriotskom duhu. Istina je na našoj strani. Svi postavljeni ciljevi će biti ostvareni - poručio je ruski predsednik.

Ključne teze iz obraćanja ruskog predsednika

Rusija je posle 2014. godine pokušavala mirno da reši sukob, ali je Zapad tokom tih godina pretvorio Ukrajinu u antirusko uporište;

Ukrajinsku armiju su nakon 2014. godine pripremali za novi rat protiv jugoistočnog dela zemlje, a cilj su bili i Krim i drugi ruski regioni;

Razvoj događaja u Donbasu nakon 2014. godine u potpunosti je potvrdio da je specijalna vojna operacija neophodna i njenu oslobodilačku prirodu;

Rusi danas zajedno bore za bezbednu i prosperitetnu budućnost dece i unuka;

Učesnici u specijalnoj vojnoj operaciji, koji se bore u Donbasu, na kurskom i drugim pravcima, štite čitavu Rusiju, zemlja je ponosna na svoje junake i čini sve da ih podrži;

Podsetimo, tridesetog septembra 2022. godine u sastav Rusije vratila su se četiri južna regiona: Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast. Sporazumi o prisajedinjenju potpisani su nakon referenduma, posle čega je odlučeno da se 30. septembar svake godine slavi kao Dan ujedinjenja, a 2023. godine bio je obeležen prvi put.