30.09.2024.

11:00

Foto: Shutterstock/Tanjug

Planeta

Hteli Ruse da počiste kao Srbe?! Putin otkrio kako je sprečio "Oluju" u Donbasu i ostalim regionima: Sve je bilo spremno...

- Oni su sistematski širili mržnju i radikalni nacionalizam, raspirivali neprijateljstvo prema svemu ruskom, isporučivali oružje, slali plaćenike i savetnike, pripremali ukrajinsku vojsku za novi rat, kako bi, kao u proleće i leto 2014. godine, sproveli kaznenu akciju na jugoistoku Ukrajine - rekao je Putin u svom govoru povodom ujedinjenja Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti sa Ruskom Federacijom.

Prema njegovim rečima, cilj nisu bili samo Donbas, već i Krim i drugi ruski regioni. Putinova tvrdnja da je Rusija morala da interveniše kako bi zaštitila svoje građane u Ukrajini podseća na retoriku zaštite etničkih Rusa, što je ključni deo opravdanja za rusku vojnu intervenciju.

Ove tvrdnje su slične operaciji "Oluja", koja se desila 1995. godine, kada su hrvatske snage proterale Srbe iz Krajine. Pojedini ruski analitičari tvrde da je Rusija intervenisala kako bi sprečila sličnu "etničku čistku" nad ruskim stanovništvom u Ukrajini.

Putin je i ranije upotrebljivao sličnu retoriku u odnosu na događaje u Donbasu i Krimu, tvrdeći da je cilj intervencije zaštita ruskog naroda od genocida i represije