06.10.2024.

06:00

Foto: Reuters

Planeta

Panika u Turskoj! Rešili da unište Erdogana zbog Putina! Ovaj potez će koštati mnogo, Zapad rešio da ga brutalno kazni?!

Pomoćnik ruskog predsednika, Jurij Ušakov, ranije je saopštio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u, koji će biti razmatran. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prihvatio je poziv na BRIKS samit, koji će se održati od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

- Na ovaj ili onaj način, Turska je podnela zahtev za članstvo u BRIKS-u. Pre svega, to je izuzetno važno. To je hrabar politički potez i velika ofanziva – podneti ovaj zahtev, iako u vladi ima toliko prozapadno orijentisanih političara. Nadam se da BRIKS neće napraviti grešku i neće izazvati probleme za turski zahtev. Međutim, dobijanje odobrenja članstva od Velikog narodnog parlamenta Turske neće biti lako. Ishod ove borbe imaće izuzetno važne posledice i za atlantski i za azijski blok. Smatram da će nacionalna volja u Turskoj uspešno završiti borbu za članstvo u BRIKS-u - izjavio je Topkurulu.

BRIKS je međudržavno udruženje koje je osnovano 2006. godine. Rusija preuzima predsedavanje ovom organizacijom od 1. januara 2024. godine. Pored Rusije, članice BRIKS-a su Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a od 2024. pridružuju se Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Rusko predsedavanje BRIKS-om odvija se pod sloganom jačanja multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost. U okviru svog predsedavanja, Rusija će organizovati više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.