06.10.2024.

06:40

Foto: EPA/Shutterstock/Printscreen

Planeta

Hitno! Šta su ovo uradili ukrajinski vojnici?! Kijev poslao pojačanja na najteži deo fronta, oni potezom šokirali sve!

- Uprkos značajnim uspesima na ugljedarskom pravcu, razumemo da se neprijatelj još uvek ozbiljno opire. Pojačanja koja su uspeli da prebace su uglavnom mobilisani vojnici, mahom neobučeni, koje, kako vidimo, hvataju na ulicama preostalog dela Ukrajine. Većina njih se odmah predaje - rekao je Pušilin.

Takođe je napomenuo da ruske trupe svakodnevno poboljšavaju svoje pozicije u Ugljedaru.

- Veoma ozbiljno napredujemo u opkoljavanju Ugljedara. Na tom pravcu deluje 29. armija, koja pokazuje sjajne rezultate - dodao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, kompleksnost oslobađanja Ugljedara leži u tome što je grad smešten na uzvišenju i ima mnogo visokih zgrada, u kojima su Oružane snage Ukrajine još od 2014. godine izgradile utvrđenja, uključujući mitraljeska gnezda na višespratnicama i podzemne prolaze koji se prostiru kilometrima. Ipak, ruske snage postepeno osvajaju utvrđene tačke i sada mogu da se kreću kroz te prolaze, zaključio je Pušilin.

Prošle nedelje, Pušilin je izvestio da ruske trupe vode borbe u Ugledaru, dok je njegov savetnik Igor Kimakovski naveo da je 72. brigada Oružanih snaga Ukrajine opkoljena. Ukrajinski mediji su izvestili da je u tom kontekstu komandant brigade Ivan Vinik smenjen sa dužnosti.