30.09.2024.

18:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Udarno saopštenje Kremlja! Donete su veoma važne odluke…

Na pitanje da li Kremlj smatra napad dronova na ruske regione provokacijom u svetlu unošenja izmena u rusku nuklearnu doktrinu, Peskov je naglasio da se ne treba previše pozivati na taj dokument.

- Taj dokument je izuzetno važan. Donete su važne odluke, one će biti formalizovane na odgovarajući način, ali specijalna vojna operacija se nastavlja svojim tokom, i ne treba svaki put tražiti neke veze - izjavio je Peskov.

Podsećamo, ruski PVO sistemi su 29. septembra uništili 125 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad sedam ruskih regiona, kao i iznad Azovskog mora. Jedna od novih izmena doktrine predviđa da pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkog oružja na Rusiju mogu postati osnova za nuklearni odgovor Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unesu niz pojašnjenja u vezi sa uslovima za upotrebu nuklearnog oružja.

Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije na nju, uključujući i situacije u kojima neprijatelj koristi konvencionalno oružje, ako to predstavlja pretnju vitalnim interesima države.